Решаваме по всяко време за втората пенсия

Младежите ще могат да сменят решението си къде да се осигуряват

Решаваме по всяко време за втората пенсия | StandartNews.com

Депутатите питат частните фондове каква е финансовата им наличност

Две промени в социалното осигуряване ще предложи ГЕРБ във връзка с втората пенсия. Новата промяна предвижда прехвърлените спестявания в НОИ, както и вноските, направени от този момент нататък, да могат да се връщат отново в частен фонд, обяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова пред БНР.

Сегашният закон гласи, че при възникване на основание за трудово осигуряване, тоест при първия трудов договор на младите хора, те трябва в рамките на годината да изберат дали втората им вноска да отива в универсален пенсионен фонд или в НОИ. Ако не го направят, вноските им автоматично ще се превеждат на държавния институт. От ГЕРБ предвиждат промяна и по това условие, като смятат да предложат младежите, започнали първа работа след 1 януари 2015 г. да могат да изберат по всяко време. Докато направят своя избор обаче, вноските им ще влизат в НОИ, а не както досега да се прави служебен избор на пенсионен фонд.

Преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пък обяви, че фондовете трябва да бъдат задължени със закон да постигат поне нулева реална доходност. Има идеи също да се намалят таксите на фондовете.
Ангелова пък призова вчера и частните пенсионноосигурителни дружества да обявят каква е финансовата им наличност. По думите й това е единственият начин фондовете да излязат на светло. "Ние не знаем какво е състоянието на всеки фонд. Затова пристъпихме към промяна. Сега е моментът фондовете да излязат на светло - да заявят на българските граждани с какви пари разполагат, каква доходност предлагат", заяви Ангелова пред БЛИЦ.

Тя бе категорична, че промените с парите за осигуровки на гражданите няма да влязат в сила, преди да бъдат окончателно съгласувани с коалиционните партньори и синдикатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай