Ренета Инджова на фронта! Какъв урок даде на българите

Обясни има ли демокрация и преход у нас

Ренета Инджова на фронта! Какъв урок даде на българите | StandartNews.com

Бившият служебен премиер на България през 1994 г. Ренета Инджгова коментира актуалната политическа обстановка у нас в "Нова телевизия".

"Шансът за правителство с третия мандат прилича все повече на мираж. В историята ни имаше такъв кабинет - на Сергей Станишев, който оцеля и не се стигна до предсрочни избори. Правителството на Любен Беров обаче имаше по-различна съдба", каза тя в рубриката "Срещу течението".

Попитана дали има паралел между сегашната политическа ситуация у нас и тази, когато тя е поела поста на служебен премиер, Инджова отговори така: „Имаше съхранена институционалност и административен ред, дори все още от миналото. Сега е вакханалия, която е съзнателно постигната, за да може всеки да прави каквото си иска”. По думите й липсва взаимодействието между прокуратурата, силовите органи, премиера и дори президента. „Всички работят колкото да не заспят”, подчерта Инджова.

„Българската демокрация се оказа един Нероден Петко. В опит да заблудим света, създадохме собствен Преход. Това не е начин, по който България да влезе в света”, каза бившият служебен премиер. 

По думите й от две години протестът е нещото, което обяснява на хората, че ние трябва да минем през периода на избори, колкото може, по-често. „Ния нямаме традицията да разпознаваме кои биха могли да бъдат наши политически лидери. Ще се научим само с упражнения – в училище как се учи - след като сме сложили за министър-председател човек, който не се е научил да говори, камо ли да комуникира, камо ли да води политика”, допълни експремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай