Реформаторите се броят с подписи

Реформаторите се броят с подписи | StandartNews.com

ДСБ вероятно са осъзнали, че са направили грешка, смятат от ДБГ

Реформаторите дават още един шанс на опозиционерите в редиците си да премислят решението да последват лидера на ДСБ Радан Кънев. Срокът е до утре, когато парламентарната група се събира на първото си за новия политически сезон заседание. Тогава ще бъде обсъден окончателният текст на декларацията, в която от РБ са изредили приоритетите си. Те трябва да залегнат в анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ. Под нея вече са се подписали 12 депутати и всички министри, излъчени от реформаторската квота, включително здравният Петър Москов.

Веднага след това декларацията ще бъде предадена на ГЕРБ и ще започнат преговори по окончателното оформяне на анекса. Очакваме подписването да бъде между 20 и 25 януари, съобщи за "Стандарт" съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Заради "преброяването" на подкрепящите управлението в проектоспоразумението с ГЕРБ имало отделна графа за подпис не само на партийните лидери, но и на всеки народен представител. Днес председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева прогнозира пред БНР, че ДСБ най-вероятно ще подкрепят новото коалиционното споразумение. "Това двойствено положение няма как да продължава - смятам, че ръководството на ДСБ е осъзнало, че това беше грешка и вероятно ще направят стъпки, като поне такива са моите предчувствия, за да може да коригират поведението си", коментира Кунева. Подобна теза застъпи и Даниел Вълчев от ДБГ. "Аз съм сигурен, че по време на празниците те са разбрали, че направиха политическа грешка. Поставиха останалите партии в положението да се оправдаваме, че много искаме да сме във властта", каза Вълчев пред Би Ти Ви.

По думите му в споразумението РБ предлага яснота кои конкретни неща трябва да се случат в ключови области като съдебна реформа, здравеопазване, образование, енергетика. Отсега обаче е ясно, че опитът на реформаторите да вкарат в анекса свои приоритети в още 5-6 области извън съдебната реформа, ще създаде проблем. Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова вече даде да се разбере, че от ГЕРБ очакват да бъдат уточнени само стъпките по съдебната реформа, която се превърна в повод Радан Кънев да се обяви за опозиция. Хората на Бойко Борисов очакват още да се изясни и въпросът с колко партии точно са в коалиция. Отговорите, които идват от РБ, са неубедителни. Например - не е ясен статутът на ДСБ в блока. Депутати вече изразиха притеснение, че е възможно да се стигне до абсурдни ситуации. "Представяте ли си какъв конфуз ще бъде, когато двамата съпредседатели на ПГ - Радан Кънев (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ), трябва да си разделят времето за изявления и единият призове да се подкрепи законът, а другият да се отхвърли", попита преди време Даниел Вълчев. Не е ясно и дали БНД, която има един депутат в ПГ - Борислав Великов, е пълноправен партньор в коалицията. Тъкмо Великов заплашва да оттегли подкрепа от управлението, ако в анекса не бъде записано неговото условие - приоритетно финансиране за Северозападна България. Военният министър Николай Ненчев, който иначе няма депутат в НС, държи купуването на нов изтребител също да влезе като точка в документа. Вкарани са и задължителната електронна здравна карта, широк дебат за образованието, либерализация на енергийния пазар и компенсации за бизнеса и гражданите. На всеки шест месеца пък да се прави отчет на изпълнението на поставените задачи.

Все пак промените в съдебната система и антикорупционният закон са водещи. Меглена Кунева е амбицирана да прокара проекта си и тази седмица започва срещи с другите парламентарни групи, за да ги убеждава. "Пред РБ и в частност СДС най-важно е продължаване на съдебната реформа. Много важно е да уточним пътна карта за съдебната реформа. Надяваме се да запазим единството на блока. И друг път сме имали различия, но те не са се отразили фатално", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на СДС Румен Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай