Реформаторите искат амнистия за офшорките

Реформаторите искат амнистия за офшорките | StandartNews.com

До 40 млрд. лева могат да се върнат в държавата

Българите, които са скрили пари в офшорни компании, да ги върнат у нас в срок и срещу "наказание" от 15% данък. Такава идея имат в Реформаторския блок, които се захванаха да пишат нов закон за офшорките след "Панамагейт".

Предложението за данъчна амнистия е хрумнало на депутатите от Движение "България на гражданите", които обмислят как да я осъществят законово и ще търсят подкрепа от останалите партии. Това е мярка за нашенци, които през годините са преместили парите си в офшорки, но не искат да си имат проблеми с НАП.

"Идеята е да си изтеглят парите, да ги върнат в българските банки и да се освободят от преследване за евентуални данъчни престъпления. Представете си каква ликвидност би влязла в българската икономика, а това може да доведе и до сваляне на лихвите по кредитите", обясни пред бТВ депутатът от РБ Антони Тренчев. Той посочи, че според изследвания българските пари в офшорки са между 8 и 40 млрд. лв. Тренчев защити данъчната амнистия с мотива, че в Германия и Италия вече са я въвели.

"Дадоха 1-2 години срок на гражданите си с офшорки и им казаха - "Не ви знаем които сте, елате при нас, разкайте се за това, което сте направили, платете си дължимите данъци и ще си запазите капитала. Ако не го направите, предстои конфискация на цялото имущество", разказа депутатът. Той вече е отправил официално питане до финансовия министър за това как би се отразила на страната ни подобна амнистия. В РБ искат нов закон за офшорките и за да се справят с анонимната собственост във важни за икономиката ни компании.

"Утре може някой да купи структуроопределящо предприятие, да го приватизира, да освободи 3000 души и ние да не знаем кой е той", описа Тренчев. Офшорките в структуроопределящи фирми бяха атакувани и от приетия законопроект на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. Според реформатора обаче законът "Цонев-Пеевски" е "надупчен като швейцарско сирене" от изключения и допълнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай