Реформаторите: Главният прокурор да се назначава от президента

Реформаторите: Главният прокурор да се назначава от президента | StandartNews.com

София. Реформаторският блок представи идеите си за правосъдни реформи, а като основен начин за премахването на политическия натиск над съдебната система бе предложено главният прокурор да бъде назначаван от президента, по предложение на Народното събрание.

При отказ на президента, изборът може да бъде преодолян от 2/3 от народните представители. Предлага се и отчетност на главния прокурор пред парламента с възможност за неговото освобождаване. От Реформаторския блок предлагат и създаването на Висш прокурорски съвет с гражданско участие, предаде БНР.

Тези мерки са част от операция „Чисти ръце", обясни председателят на СДС Божидар Лукарски:

"Нашата визия за операцията е свързана с борбата със задкулисното управление и корупцията на всички нива, най- вече в правосъдната система. Свързано е с подробни предварителни проверки на имуществото, финансите и всякакви фактори, в зависимост от кандидатите за позиции в съдебната система, прозрачност и публичност на конкурсите и назначенията в управлението на съдебната власт, прокуратурата и съда."

Сред идеите на Реформаторския блок е Висшия съдебен съвет да отговаря само за съдиите, а съставът му да бъде редуциран, като се намали парламентарната квота. Предлага се пряк избор на съдийската квота във ВСС.

По време на дискусията беше лансирано предложението за създаване на Граждански съвет по законодателство. Според преподавателя от Софийския университет Кристиян Таков това би било изключително полезно, за да се избегнат лобистки и не особено смислени законодателни предложения.

Мерките на Реформаторския блок предвиждат още реформа в МВР с приоритет ефективната работа на полицаи и дознатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай