Реформатори отказват да седят един до друг (ОБЗОР)

Найден Зеленогорски е една от темите на спор в Блока

Реформатори отказват да седят един до друг (ОБЗОР) | StandartNews.com

Да не слагаме каруцата пред коня за конгрес, каза Кунева

София. Депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) и Гроздан Караджов (ДСБ) отказаха да седят един до друг в студиото на сутрешния блок на bTV. Те останаха на 5 метра разстояние и принудиха водещия Антон Хекимян да върви между тях, за да им задава въпроси.

"За пръв път чувам, че някой от нашата коалиция е забранил да се сяда заедно", изуми се Караджов, след като се разбра, че Делчев от движението на Меглена Кунева е инициатор на разделението.

"Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят", коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе следващият участник в сутрешния блок.

"В Реформаторския блок има недоверие. Вследствие на изборите имаше уговорка ДСБ да подкрепи човек на ДБГ - Найден Зеленогорски, за съпредседател на парламентарната група. На първото заседание след уговорката това не се случи. Попитахме защо - нямаше основателен аргумент", обяви преди това Делчев. "На първото заседание изборът на Зеленогорски не беше в дневния ред. Но на следващото заседание беше избран с пълно мнозинство. Спазихме споразумението", контрира Караджов.

До избора на Зеленогорски се стигна, след като Меглена Кунева стана вицепремиер и напусна парламента. От партията й обаче недоволстват, че представители на Реформаторския блок се назначавали за зам.-министри, без да са съгласувани с всички в Блока. Реформаторите спорят и кога да проведат свой конгрес.

"Единството в Реформаторския блок не е разклатено. Като десни хора, като демократи, ние имаме право на собствено мнение, както всеки гражданин на страната", коментира телевизионните изяви на колегите си зам.-шефът на СДС Румен Христов в Русе. И допълни, че Блокът е единен въпреки напрежението в него през последните дни. Христов даде да се разбере, че представителите на РБ няма смисъл да бързат да свикват конгрес.

Конгрес на Реформаторския блок в момента не може да се проведе. Гражданският съвет трябва да бъде избран на голям форум и правилата за конгрес се правят от Изпълнителен съвет. В момента, в който минем през тези стъпки, ще се стигне и до конгрес, каза Меглена Кунева. И допълни: "Преди да сме изпълнили тези условия, не можем да фиксираме дата на конгрес, защото поставяме каруцата пред коня".

Има напрежение, не разцепление

Борислав Великов, РБ

Има напрежение в Реформаторския блок, но разцепление няма. Не успяхме да приемем вътрешни правила за издигане на кандидатури за публични длъжности, за които не се изисква конкурс. Напрежението възникна при определянето на хора за заместник-министри, а предстои избор на ръководства на комисиите. Около това също ще възникне напрежение. Трябва да се научим да се съобразяваме един с друг. Събрали сме се да правим реформи и да работим за хората.

Реформаторският блок ще се противопостави на опитите за превръщането на парламента в придатък на изпълнителната власт. Известно ни е, че пари няма, но ще търсим възможности за коледни добавки на пенсионерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай