Референдумът в БСП като Brexit (ОБЗОР)

Референдумът в БСП като Brexit (ОБЗОР) | StandartNews.com

Първанов и Калфин не могат да са общите кандидати на левицата, поряза ги Нинова

С резултати като Брекзита приключи референдумът на БСП. Но за разлика от англичаните, които с 52:48 процента гласуваха развода си с ЕС, червените у нас казаха "да" на пвчовторна сватба с отцепниците. 52% от социалистите искат коалиция за президентските избори с АБВ, 48% - с "Движение 21" на Татяна Дончева. Общата воля на всички в БСП обаче е Георги Първанов и Ивайло Калфин да не играят за "Дондуков" 2 от името на бъдещата лява коалиция. За нея са гласували над 72 хиляди социалисти, или близо 72% от червения актив.

Едва 23% настояват БСП да се яви сама. Напълно зачеркнат е вариантът червените да подкрепят кандидат на друга партия. Това е желанието само на 0,56%. Символичен е интересът и за независим кандидат, издигнат от инициативен комитет - 3%.
Соцлидерът Корнелия Нинова разчете вчера волята на червените за съюз с АБВ и "Движение 21" като "даване на тон за преодоляване на личните напрежения между самите лидери". Но "попари" подкрепата за шефа на АБВ и заместника му. "Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата", отсече соцлидерът. В столетницата протягат ръка и към патриотичните организации, като 36% са пожелали за партньор ВМРО, 32% - "Атака", и 23% - НФСБ. Очевидно коалицията между БСП и ДПС, която застана зад правителството на Пламен Орешарски, е свалила доверието на червените към движението - само 13 на сто искат съюз с тях за президентската надпревара.

Цяла седмица социалистите в страната отговаряха на въпроса сама или в коалиция да се яви БСП на вота за "Дондуков" 2 и кои са допустимите съюзници. Очаквано най-голямо е желанието на червените да играят на изборите с партиите от сегашната коалиция "БСП-Лява България" - 84%. "Резултатите ни дават мандат за обединение на левицата в коалиция, заедно зад една обща президентска двойка", обобщи Нинова. Тя благодари за високата активност от близо 73%. И обеща допитванията да станат практика в партията.

Това, което предстои за БСП, са бързи конференции за номинации за конкретни имена, които трябва да са готови до края на юли. Нинова визпрати покани на АБВ и "Движение 21". "От понеделник искаме срещи с тях в парламента за обща президентска двойка - открито и прозрачно пред медиите", обяви соцлидерът. В събота пък формациите от "БСП-Лява България" се събират на "Позитано" 20 с основна тема президентският вот. "Искаме възможно най-бързо да представим кандидатпрезидентска двойка", обяви Нинова. И допълни: "За разлика от ГЕРБ не се страхуваме, че кандидатите ни ще бъдат охулени. Напротив - колкото по-рано започне президентската кампания, толкова тя ще бъде по-смислена и хората ще имат време за избор." Нинова предположи, че ако до събора на Бузлуджа в началото на август има готова двойка, то съюзът от партии ще я обяви именно от върха.

Търсят грижовен патриот

Патриот, който защитава българския интерес и е социално ориентиран към всички граждани. Тези две качества трябва да притежава кандидатът за президент на БСП, очерта профила Корнелия Нинова. "Във външната политика да олицетворява само националния интерес - и на Изток, и на Запад. Да не взема страна като досегашния президент. Във вътрешен план да е изключително социално ориентиран президент с грижа за всички български граждани", заключи Нинова.

Нинова в Париж с мисия "Лондон"

Корнелия Нинова заминава за Париж за лидерската среща на партиите от ПЕС. Форумът ще обсъжда утре последиците от Брекзит и проекта за социалдемократическа Пътна карта за Европа. Нинова пък ще представи позицията на БСП за решението на Великобритания да напусне ЕС. Именно полетът й до Париж ще забави с няколко дни преговорите на "Позитано" 20 с други партии за обща лява кандидатпрезидентска двойка.

АБВ: Не приемаме съюз под условия

Корнения обричала преговорите на провал

АБВ отсега обяви, че няма да води преговори с БСП за общ президент, ако от столетницата им поставят условия. Като такова те определиха думите на Корнелия Нинова, че Първанов и Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата. "Това изказване на лидера на БСП е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура", заявиха в своя позиция от партията на Георги Първанов само час след брифинга на "Позитано" 20. "Допитването в БСП показва, че заклеймяването на АБВ е било противопоказно. Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор вляво", разчитат резултатите от АБВ. И също са убедени, че обединена лява кандидатура може да спечели на вота през есента. "Радваме се, че след две години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие. Призоваваме те да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите", отсякоха от АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай