РБ и патриотите се договориха за подкрепата за правителството

РБ и патриотите се договориха за подкрепата за правителството | StandartNews.com

ПФ ще получи зам.- министър на отбраната и зам. областен управител на София, а новините на турски език слизат от БНТ 1

Реформаторският блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) са постигнали договорености за подкрепата на ПФ за правителството.

След множество консултации и гласувания и водени от отговорната задача да не допуснем навлизането на България в нова политическа криза, поехме нашето тежко и отговорно решение в три части, обяви в парлемента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичният фронт, предаде Фокус.

Патриотите ще приемат назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. Двамата са от НПСД с лидер Корман Исмаилов.

В замяна ПФ ще получи зам.- министър на отбраната и зам. областен управител на София. Друга част от сделката е новините на турски език да бъдат преместени от БНТ 1 в БНТ 2.

"На първо място постигнахме съгласие с колегите от Реформаторския блок да издигнем представители на Патриотичния фронт на аналогични постове. Издигаме кандидатура от Патриотичния фронт, но не политическа, на човек за заместник-министър на отбраната и за заместник-областен управител на София-град. Лице, което не е политически ангажирано, но е специалист в тази област", обясни Симеонов.

Симеонов припомни, че програмата си имат заложен текст, който категорично е против назначаването на представители от етнически партии на ръководни държавни постове. „Тези две наши кандидатури ще бъдат предложени на управляващите от ГЕРБ за назначаване", заяви той и посочи, че са постигнали съгласие с Реформаторският блок и за свалянето на турски език от ефира на канал 1.

"В едноседмичен период проведохме много разговори с останалите партии, които са подписали програманта декларация и стигнахме до извода, че назначенията не са направени умишлено, а са на база качеставата на издигнатите кандидати", заяви Валери Симеонов.

Постигнато съгласие между Патриотчния фронт и Реформаторския е от фронта да бъдат информирани преди всяко кадрово решение, за да могат да изразят позиция.

Участието в мнозинството на ПФ е важно, затова направихме всичко възможно, за да стигнем до решение", заяви Найден Зеленогорски от Реформароския блок. "Ние смятаме, че днешното решение на Патриотичният фронт е добро, за да можем да съхраним стабилността на правителството", каза още Зеленогорски.

"От РБ не бихме оставили нещата на политически сили, които са подкрепяли „Орешарски", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай