Разширяват териториалния обхват на „Региони в растеж”

Разширяват териториалния обхват на „Региони в растеж” | StandartNews.com

София. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че е взето е решение за разширяване на териториалния обхват на подкрепа в новата оперативна програмата „Региони в растеж". Министър Златанова говори в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от Коалиция за България Валентина Богданова и Страхил Ангелов относно агломерации без достъп до европейско финансиране.

„Много от тези места отговарят на критериите на селски райони и могат да получат финансиране по програмата за селските райони. Какво ще предприемете, за да бъде изправена тази несправедливост?", попита Ангелов.

„Националната концепция за пространствено развитие 2013 – 225 г. определя основните потенциали за развитие на регионално ниво. Инвестициите ще се изпълняват на база на интегрирани планове за градско развитие. По отношение на селските райони беше взето решение да се запази същото определение за селски райони – общини, в които няма населено място с население над 30 000 души. 231 общини от общо 264 попадат в тази дефиниция", каза вицепремиерът.

„За да няма бели петна на територията на страна, които да не могат да се възползват от европейските фондове, е взето решение, което дава възможност за териториална допълняемост и демаркация между ОП „Регионално развитие" и ОП „Развитие на селските райони". Взето е решение за разширяване на териториалния обхват на подкрепа в новата оперативна програмата „Региони в растеж", обясни Златанова, цитирана от Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай