Разнищиха руската агентура в България, къде са скрити шпионите

За всички стана ясно, че Русия не е онази държава - братска държава

Разнищиха руската агентура в България, къде са скрити шпионите | StandartNews.com

Вчера бе публикуван нов доклад на ДАНС, който показва, че България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Русия ползва пропаганда и дезинформация, за да упражнява влиянието си у нас. През втората половина на миналата година е започнала мащабна хибридна кампания срещу разширяването на НАТО на изток и повишаване на влиянието на Русия сред други държави, сред тях и България, са изводите в документа на Държавната агенция "Национална сигурност".

„Това, което излиза като доклади от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните доклади, които службите трябва да представят пред парламента. Когато се сформира парламентът след 2 октомври, вероятно ще ги разгледат депутатите. Такива доклади е имало и преди. Този път, това което излезе в медиите от трите служби, ми прави впечатление, че единствено в ДАР няма спомената Русия като източник на тези хибридни атаки и заплахи. Но по-важното е какво са дали в секретната част”, коментира пред Нова телевизия бившият член на комисията за контрол на службите и на комисията по досиетата Методи Андреев.

„Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази държава - братска държава, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други народи по света. Видя се, че тя проявява един диктаторски режим. Тя започна една нелогична война в независима Украйна. Виждаме как рекетира света и Европа с газа”, коментира Андреев.

Той допълни, че енергийната независимост на България не е от вчера и онзи ден. Според него българските служби „са тежко пробити от руско влияние”. „Изгонихме толкова руски дипломати. А те в България с кого работиха? С онези 4-5 пенсионери, които ги арестуваха? В България има огромна мрежа от руска агентура, която е подготвена преди и след 1989 г. Агентурата е икономическа, политическа и за влияние”, коментира Андреев.

„Агентите за влияние са ясни – когато ги чуете как говорят за „Турски поток”, за „Газпром”- те са ясни”, смята бившият депутат.

„Проблемът е кои са агентите за политическо и кои за икономическо влияние. Това са тежко законспирирани лица.  Руснаците работят с партии и хора, за които никога не може да предположите, че работят с Русия. Това е така наречената Пета колона”, коментира Методи Андреев.

„Държавна сигурност разви едно оперативно мероприятие „Възраждане”. То е много малко известно. Знам една част от хората, ангажирани в това мероприятие. Вие никога не сте ги чували тези хора, като обявени агенти на ДС. Една от версиите е, че тези хора с техните архивни документи са изнесени в Русия и те работят тайно за нея. Там има премиери от прехода, министри, главни прокурори от прехода”, каза Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай