Разкритие! Военният министър обяви дали е предател

По повод веонната помощ за Украйна

Разкритие! Военният министър обяви дали е предател | StandartNews.com

Военният министър Димитър Стоянов говори в "Панорама" по БНТ за одобрената помощ за Украйна и дали имаме такава:

"Казах, че ще постъпя консервативно по отношение на решението на 48-то НС. Като министър на отбраната, моята основна цел е да запазя способностите на българската армия. Ние трябва да си използваме конституционните задължения от член 9-ти на конституцията. Имаме съюзни ангажименти от Вашингтонския договор, където пише, че всяка една страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал. Това е причината да споделя , че моят подход ще бъде консервативен.

Няма да бавим топката, ние сме парламентарна република, започнахме от днес да работим, по отношение на анализ, който да ни подпомогне да вземем информирано решение. Целта е да определим кои способности не трябва да губим задължително. Със сигурност имаме повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно, военно време, за покриване на загуби, трябва да оставим и въоръжение за резервни части. Вземаме части от една техника, за да поддържаме друга в момента. Причината е войната в Украйна. Старата съветска техника се поддържа с резервни части от Русия и Беларус. Боеприпаси имаме повече. 

Близко до нас има конфликт и всеки един конфликт поражда рискове. За националната ни сигурност. Аз трябва да мисля как да минимизирам тези рискове - чрез адекватно въоръжение. Не се чувствам предател, не обичам да коментирам чужди изказвания, ние сме суверенна държава и сами вземаме решенията си." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай