Разкритие! Топ социолог каза как Борисов прави кабинет

Кольо Колев коментира поредната политическа бъркотия

Разкритие! Топ социолог каза как Борисов прави кабинет | StandartNews.com

Известен социолог коментира шансовете за съставяне на правителство след поредните избори.

Утре предстои да се състои първото заседание на народните представители, които избрахме на 2 април. То ще се състои в 10 часа. На него се очаква депутатите да изберат председател на парламента. Миналия път след изборите председателят бе избиран в течение на няколко дни. 

Надявам се, че споровете утре няма да са така ожесточени, поради простата причина, че тези игри наистина са непродуктивни, нямат нищо общо нито с дневния ред на обществото, нито с основните проблеми пред България. Така че се надявам да са се поучили от преди и че са се научили да мислят с главите си, а не с ... нека кажем, емоции.

Това коментира пред Нова нюз социологът Кольо Колев. 

ПП и ДБ вече категорично заявиха, че проблема им не опира само до Бойко Борисов. Те са категорични, че няма да подкрепят ГЕРБ под никаква форма на управление. Това обрича парламента на невъзможността да се създаде стабилно мнозинство и правителство. Причината е, че и двете партии в предизборната борба се легитимираха като отрицание на другата. Едните бяха мошеници и измекяри, а другите корупционери.

Разбира се, сега им е трудно да си стиснат ръцете. За ПП и ДБ е по-трудно, тъй като Борисов успя до голяма степен да осъществи своята цел. Той наистина попречисти своя имидж. И сега демонстрира оперативност, диалогичност, малко като котарата Леополд "дайте да живеем заедно". Докато при ПП и ДБ, които не загубиха изборите, но са втори, са поставени в малко смешната позиция на сърдитите деца, които не могат да приемат реалността, посочи той.

А иначе ГЕРБ може да си прокара много лесно правителство в условията на падащ кворум. Просто, когато се гласува правителството, трябва част от депутатите изобщо да не са в залата и така ще си го гласуват, защото имат  най-много депутати плюс малко подкрепа отстрани, допълни той.

Ако имат чувство на самосъхранение политическите партии, трябва добре да си помислят дали в крайна сметка ядосаните избиратели няма да ги изгонят всички, посочи Колев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай