Разкритие от Карадайъ. Формулата на новата власт

Обяви целта на Движението за вота на 2 април

Разкритие от Карадайъ. Формулата на новата власт | StandartNews.com

Каква ще бъде формулата за съставяне на редовен кабинет след изборите? Отговор на този въпрос даде лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама".

Политическите партии, ако застанат откровено пред избирателите със своите програми, без да играят на "лоши" и "добри", без месианство, ако видят различното в опонента и го приемат, това ще бъде добра предизборна основа, на която след вота на 2 април, в зависимост от резултатите, ще може да се направи редовен кабинет, заяви Карадайъ.

България има нужда час по-скоро от редовен кабинет, каза още той.

Изборните резултати ще дадат формулата на следващото управление. Нека да ги видим, подчерта лидерът на ДПС. И изрази категоричното си убеждение, че Движението ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи редовно правителство в 49-ото НС. Още 1991 г. почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган очерта пътя за развитието на България. През 2004, когато участвахме във властта, България стана член на НАТО, а през 2007 г., когато отново бяхме във властта, страната ни влезе в ЕС. Струва ми се, че сега по естествен път идва ред пак ДПС да участва във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, заяви Карадайъ.   

На въпрос за санкциите "Магнитски" Карадайъ отговори, че ДПС не бяга от темата. "Става въпрос за административна санкция, която има своето действие на територията на САЩ и която Делян Пеевски обжалва в американския съд. От друга страна решенията на финансовото министерство в България по темата бяха обявени за противозаконни.

Ние от ДПС направихме абсолютно всичко, за да се изследват и разследват обстоятелствата около тази санкция, и получихме документи с подписите включително на тогавашния премиер Кирил Петков, в които се декларира, че срещу г.н Пеевски няма нищо. Една от темите бяха т.нар. "златните паспорти". Ние направихме възможното законът да се промени и всеки един конкретен случай да бъде разследван. В резултат не излезе името на г-н Пеевски, а излязоха имената на други лица", каза Карадайъ. След сигнал на ДПС и направено разследване прокуратурата повдигна обвинения на бившия шеф на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

От друга страна обаче по скандала Нексо имаме разследване на американската прокуратура, признаване на вина и десетки милиони долари санкции, подчерта Карадайъ в отговор на въпрос за криптоаферата.

Лидерът на ДПС съобщи, че ако Делян Пеевски получи достатъчно номинации в ДПС ще бъде част от листите на Движението и от парламентарната му група в 49-ото НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай