Разглеждат на първо четене „Закона за бурките”

Разглеждат на първо четене „Закона за бурките” | StandartNews.com

Парламентът ще разгледа на първо чете Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, придобил популярност като „Закон за бурките". Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, чийто окончателен вариант предстои да бъде гласуван в пленарна зала.

Със законопроекта се предлага въвеждането на забрана за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Предвижда се забраната да важи за официалните институции и обекти свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации, където носенето на подобен тип облекло обективно е в състояние да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви. Забраната не се отнася за домовете на съответните граждани или до официалните места за молитва на съответното вероизповедание. Със законопроекта се въвежда и задължение за чуждите граждани или мигранти за представяне на снимка на личните документи и на документите за временно или постоянно пребиваване в съответствие с изискванията на Закона за българските лични документи, тъй като това е необходимо за идентификация на лицето.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за частната охранителна дейност. С внесения законопроект се предлага промяна в чл. 6, с която се създава правно основание за издаване на наредба, с разписани правила за условията и реда за осъществяване на лична охрана на физическите лица. Една от целите на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност е да се създадат механизми на взаимодействие с органите на Министерството на вътрешните работи в борбата с престъпността и опазване на обществения ред, а също и осъществяване на превантивна дейност чрез анализ на причините и условията за допускани правонарушения при осъществяване на тази дейност. Разписването на реда и условията за осъществяване личната охрана на физически лица, гарантира спазване на принципите на законност и професионализъм и ще допринесе за защита на личния живот, здравето и имуществото на гражданите. Началният час на пленарното заседание е 09.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай