Райчев: Възможно е да има и правителство на малцинството

Райчев: Възможно е да има и правителство на малцинството | StandartNews.com

София. Не е невъзможно след изборите на 5 октомври да има правителство на малцинството. ГЕРБ едва ли ще има пълно мнозинство след вота и заради това ще се нуждае от подкрепа на друга политическа сила. Това заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на бТВ.

„Като се направи сметка, за да има ГЕРБ пълно мнозинство, трябва да събере над 1,6 млн. гласа, което е неправдоподобно. След това има три варианта - най-простият вариант е Борисов и Реформаторите, но това е трудно за Борисов, защото за ГЕРБ ще е голямо главоболие, Реформаторите може да са малки, но са много и разнообразно шумни, защото това са пет партии. От друга страна, за Реформаторите ГЕРБ е гробът", обясни той.

Широка коалиция с мълчаливата подкрепа на ДПС е вторият вариант, което ще означава ролята на ДПС да е като на „Атака" в предишния парламент, смята Райчев. "Тогава четири години ще му се повтаря: "Ти управляваш с турците" и Борисов ще бяга от този вариант или ако прибегне до него, то ще е "с този, този, този и ако искаш, и ти ела", добави той.

Социологът посочи и още вариант. "Третият е немският вариант. Да седнат с БСП, един месец да умуват, да направят обща програма и да управляват тези партии. Това е много луксозно управление, защото те ще имат заедно 150 депутати", каза той.

„Има три партии, които ще влязат със сигурност в парламента. ГЕРБ вероятно ще събере 1,2 млн. гласа, БСП – 700 000, ДПС ще набере вероятно 500-600 хиляди, което е подобрение заради Турция, те си оправиха отношенията с Турция", каза още Райчев.

Реформаторски блок националистите в лицето на Патриотичен съюз, както и България без цензура също ще имат депутати, освен това АБВ има своите шансове, допусна експертът.

Компроматите срещу партиите вече не работят, защото за всеки са казани всички гадости, каза още Райчев.

„За основите партии гадостите са казани вече и няма какво повече да се каже, да приемем за най-голямата партия - ГЕРБ, тя оцеля и тази година, макар че се очакваше, като паднат от власт, да се вадят компромати, но това не стана. Илюзия е, че настоящата власт може да рови и да намери нещо за предишната. Надценява се ролята на компроматите", коментира социологът.

Служебното правителство не е важно, твърди Райчев. И продължи с думите: „Това са хора за 2 месеца, които си придават излишна важност, непрекъснато умуват нещо, нещо се изказват, това са смешни работи, защото тяхната задача е само да организират изборите. Всичко е буря в чаша вода и всичко, което прави служебният кабинет, е несъществено", обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай