Райчев посочи стряскащи данни. 2 милиона ще решат съдбата ни

Няма предизвестен победител на едни предсрочни парламентарни избори, стана ясно от думите на социолога

Райчев посочи стряскащи данни. 2 милиона ще решат съдбата ни | StandartNews.com

Социологът Андрей Райчев посочи какво ще бъде решаващо при следващите извънредни избори.

В студиото на БТВ той обърна внимание на един факт, който е останал незабелязан, но е изключително важен.

По думите му, в данните на Алфа рисърч са излезли смущаващи данни за ниска избирателна активност - 38% ще са избирателите, което означава 2 милиона души да отидат да гласуват. 20% на ПП са 400 000 души, посочи социологът.

"Тези избори ще бъдат изненадващи. 2 милиона на избори - това е близо до случайния резултат. Бариерата за влизане в парламента е 80 000 души, всяка партия можге да си уреди да ги събере", каза още Райчев. 

Няма предизвестен победител на едни предсрочни парламентарни избори, стана ясно от думите му.

Той направи анализ на политическата картина в момента.

"Продължаваме промяната" не положиха сериозни усилия да направят ново правителство. "Демократична България" изглежда има най-голям шанс за кабинет с третия мандат и най-вероятно третият мандат ще им бъде даден, защото президентът не иска служебно правителство., е неговата прогноза след като от ГЕРБ обявиха, че ще върнат втория мандат.

В студиото на бТВ Райчев обясни, че не всички си дават сметка, че за тези няколко месеца в България се случи огромно политическо разместване на върха. "ПП дойдоха като обединител и центристка партия. Те казваха - главното е борбата с корупцията. Но през пролетта и след началото на войната в Украйна, започнали да изменят своето присъствие в дясна посока. ПП вече не са центристката партия обединител, а дават заявка за дясна партия", изтъкна Райчев.

Той посочи, че дясното в България винаги е било анти. Първо - срещу комунистите, след това - срещу ченгетата, сега - срещу руснаците. "ПП заеха крайно антируска позиция. Но успяха да задържат левия си съюзник по чудо. Те имат много развита социална политика.

В началото не осъзнаваха, а сега осъзнаха, че изборите са им изгодни. ПП могат да се явят като дясната заявка в България. 

Това дали ще се явят заедно с ДБ или отделно, е отчасти личен, отчасти стратегически въпрос. 

ПП извърши стратегическа маневра, мина вдясно и може да потопи ДБ, ако се явят заедно на изборите", прогнозира Райчев.

Сметката на Нинова излезе без кръчмаря. Изборите са през октомври, а къде е тя - съюзник на десните? Надява се на чудото на трети мандат. Но това едва ли ще се случи. 

Според политолога Нинова ще изпадне в тежко положение.

Румен Радев не иска да има служебно правителство, защото това би било огромна тежест. Затова той ще даде на този, който има най-голям шанс да състави правителство. 

Андрей Райчев за третия мандат: Президентът не иска служебно правителство

В политическото пространство центърът е оголен, а левица няма. Това е нестабилна, макар и временна ситуация, анализира Райчев.

Той отбеляза, че ИТН се опитват да наберат нова височина, но дали ще успеят, е трудно да се каже. Тяхната съдба щяла да стане ясна това лято. 

ИТН протягат ръка, но тя остана неприета. ИТН ще се опитат да се отделят от десния проект и да наберат нова височина.

ГЕРБ все още не са излезли от изолация. 

"В България ПП извърши стратегическа маневра, но вдясно. Сега е въпрос дали ще се съюзи с ДБ или ще го потопи. Вляво няма никой. Това е временна ситуация", заключи социологът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай