Понеделник,

Рашков: Съдия Янева разписала за "Червеи"

От: Администратор -
A
A
A

София. Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е разписвала всички разрешения за използване на СРС по разработката "Червеи". Това стана ясно от думите на ръководителя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, цитиран от бТВ. Рашков в четвъртък дойде във Висшия съдебен съвет, където се яви по покана на правосъдния министър Христо Иванов.

Ден по-рано разработката "Червеи" влезе в дневния ред и на кабинета. Преди това прокуратурата съобщи, че обект на делото е била автоматизираната информационна система в МВР, като разрешението за прилагане на СРС е било за 300 дни – срок, надхвърляш максималния възможен по закон от шест месеца.

Попитан от журналисти дали Янева е подписвала СРС-та, Рашков заяви: "Вие го казахте. Нека и да го установят. Аз свързвам незаконния срок, в който е прилагано, с това, че този срок, в който са прилагани СРС и за който всички имат съзнание, че той надхвърля многократно, е достатъчно основание да твърдя като юрист с над 35 години стаж, че има данни за извършено престъпление. А дали ще се докаже такова е въпрос на бъдещо разследване", заяви още Рашков.

След като Иванов предложи Рашков да бъде изслушан, няколко членове на съвета попитаха какво се цели с това. Пръв беше главният прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че бих подкрепил такова изслушване, „само че се опитвам да разсъждавам по-прагматично, какъв освен простият факт от това изслушване или от това, което ще съобщи, ще бъде ефектът от него".

„Какво от всичко това, което той е установил, е от компетентността на ВСС? Това, с което ВСС може да бъде запознат е малко, с оглед на това, че информацията е класифицирана. Какъв ще е ефектът от такова изслушване? Какво се цели с него?", недоумява Цацаров.

Правосъдният министър Иванов пък каза, че Рашков ще прецени каква информация да изнесе, но след като е дошъл, очевидно има какво да каже.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички