Събота,

Рашков за Гешев. Какво пише в доклада

От: Редактор -
Рашков за Гешев. Какво пише в доклада
A
A
A

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието. 

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”.

Споменава се още, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”. 

В доклада става дума и за нарушения, свързани с разгласяването на информация от досъдебни производства и оповестяването на СРС-та.

Според Бойко Рашков със свои изказвания главният прокурор е нарушил презумпцията за невиновност. Посоченият пример е  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов.

Рашков твърди още, че Гешев не зачитал разделението на властите. В сигнала на силовия министър фигурира и акцията в Президентството от лятото на 2020 г.

Рашков е приложил прессъобщения на прокуратурата и журналистически статии. Има и публикации на интервюта на съдии, както и на коментари във форуми.

В заключение вътрешният министър пише, че главният прокурор е извършил действия, които нарушават престижа на съдебната власт., отбелязва Марица.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички