Радостин Василев: Има мафия в бг спорта

Над 100 млн. допълнително са заложени в бюджета, започваме 4 инфраструктурни проекта, каза министърът на спорта и младежта

Радостин Василев: Има мафия в бг спорта | StandartNews.com

Има мафия в българския спорт. Тази мафия, която контролираше държавата, контролира и спорта, каза министърът на спорта и младежта Радостин Василев пред БТВ.

Спортният тотализатор дълго време е държан в будна кома. Знам ситуацията там само на базата на представените документи, каза министърът. 

Той предложи нови шефове на тотализатора, но съдът спря вписването им. 

БСТ не може да се източва директно, но чрез обръчи от фирми е обслужвал определени интереси. Много скоро след като новото ръководство влезе в управлението, ще стане ясно какво е положението, каза Радостин Василев.

"Тотализаторът управлява няколкостотин милиона лева. Не мога да коментирам изказванията на досегашния директор, че управлява добре дружеството, бих искал да направя одит преди това. За нас като юристи счетоводният отчет е важен. Всичко останало са твърдения. Дружеството е на минилална печалба, която е изключително малка за един монополист на пазара. Нашата цел е българският спорт да се финансира изцяло от тотализатора, а управлението му да е отговорно към това", посочи Радостин Василев.

:Назад във времето двама от членовете на тотализатора са били партньори на карти на бившия премиер. Когато аз назначавам новите управители, се интересувам от тяхната експертиза. Номинацията ми е за хора, които преди година не са били политици", коментира той твърденията, че ръководството на тотализатора ще е политизирано, защото предложенията са тотото да бъде оглавено от членове на ИТН. 

"Сигурен съм, че бъдещият шеф на тотализатора няма да дели хората на партийни и непартийни. Това, което Александър Тодоров извършва, е смелост, защото той беше подложен на атаката едни пискуни в парламента.

Тодоров е юрист, ръботил е в адвокатска кантора, в ЧСИ, от няколко години представлява голяма западна компания. Чух критики по повод възрастта на кандидатите. Султанов е финансист, Росен Иванов, за когото писаха, че е барман и сервитьор, е бил в една от големите банки на България. Тези хора никога не са били преди в политиката", категоричен е Радостин Василев. 

Той посочи като "измислен скандал, подготвен от 4-5 от пискуните на ГЕРБ, че Александър Тодоров е подал декларация с невярно съдържание".

"Ето я, тя е заверена от нотариус", показа декларацията министърът. Лъжа е това, което говореха колегите от ГЕРБ. Когато г-жа Николина Ангелкова излезе на парламентарната трибуна се надявах, че юридическата й подготовка е добра, но се оказа, че не е така. Г-жа Каназирева също има пропуски в образованието. Тези хора са дискредитирани, трябва да се извинят. Но от тях очаквам само последните сценарии на статуквото", посочи министърът.

Той заяви, че на освободените от тотото не се дължи обезщетение.

"В централния бюджет ще бъдат предвидени още над 100 млн. за инфраструктурни проекти в спорта, което прави 100% увеличение на бюджета на министерството. Залата в Бургас трябва да бъде завършена, но преди това всички трябва да видят защо ямата там е глътнала 65 млн.", посочи още Радостин Василев. 

Тай заяви, че започва изпълнението на 4 инфраструктури проекта в спорта, нещо, което 30 г. не е правено. 

"Думата комфорт бе използвана от мен заради олимпийските федерации за колективни спортове. Тази дума обиди Илияна Раева. Художествената гимнастика е една от най-добре финансираните, разбира се, има и резултати. Но и най-много пари са дадени там", коментира друг скандал министърът на спорта. 

"Кранчетата наистина спират, и то рязко", каза още министърът.

"Имаме запис на срещата с Илияна Раева, ако трябва - ще си припомня думите й.

Ние с г-жа Раева сме уточнили отношенията си без да има нужда някой да ни сдобрява. С Наско Сираков не съм имал лоши отношенвия. Но в рамките на няколко дни се опитаха да ме вкарат в скандали", посочи Василев.

"Главният архитект на София каза, че козирката на Герена ще струва колкото целия стадион. Имам протокол от срещата", уточни той.

Министърът коментира и изказването на Христо Иванов, че има усещане за предсрочни избори.

"Усещанията на г-н Христо Иванов понякога не са верни. Той имаше идея, че в ИТН е дългата ръка на ДПС, което се оказа невярно. Честитя му преизбирането и му пожелавам да не пуска тото", каза още Радостин Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай