Радомир Чолаков със съдбовни думи за промените в Конституцията

Бог да ни е на помощ, ако позволим суетата да надделее, каза депутатът от ГЕРБ

Радомир Чолаков със съдбовни думи за промените в Конституцията | StandartNews.com

"Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко. Точно затова от всеки от нас се иска да надмогне себе си.” С тези думи председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков даде старта на дебатите за промени в основния закон.

Започва процедурата между първо и второ четене, всички верни решения се съдържат в страницата на докладите, които прочетохме. Ако можем да ги осмислим и възприемем, всичко този път ще свърши добре, каза Чобаков. И допълни: „Колеги, делото, с което сме се заели, както щете да ви звучи, е толкова важно и толкова голямо, че лично аз съм готов да направя всякаква жертва и да понеса всякаква щета само и само то да завърши добре. Защото, ако позволим на суетата и на нагона за надмощия да надделят, Бог да ни е на помощ и дано да не му е омръзнало да пази тази измъчена страна".

Чолаков изчете доклада от трите обсъждания на проекта в комисията.

От неговото изложение се разбра, че по основните моменти може да се постигне компромис.

"Постигането на такъв компромис ще е добър знак към обществото", заяви Чолаков.

"Съгласието е възможно, напълно е възможно да се разбираме и да намираме добрите решения за всички", коментира още Чолаков в изказване след прочитането на доклада.

 

Той благодари, че е бил избран за председател на комисията, както и на всички участници.

"Научих и кога не може да се постигне съгласие - когато умът е замъглен от лични амбиции. Конституцията няма признат автор, още по-малко знае имената на авторите на някоя алинея", заяви Чолаков.

По думите му основният закон трябва да е "пътеводител", но може да се превърне и в "атомна бомба".

Графикът на управляващите и ДПС е промените да бъдат приети преди коледните празници. Това се налага заради приемането на страната в Шенген. Измененията, чийто фокус са промени в съдебната власт, се следят от международните партньори.

Така на 8 декември се очаква да бъдат приети на първо четене измененията и да се гласува да има 7-дневен срок за предложения преди второ четене, което да бъде на 15 декември, а на 22-и измененията да бъдат окончателно приети.

В началото на октомври парламентът разгледа предложените поправки в основния закон, внесени в края на юли с подписите на 166 депутати (от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС). След осемчасовите дебати 161 народни представители гласуваха "за" промените, а 57 бяха против. Предложението не събра три четвърти от гласовете и не беше прието и остана за ново обсъждане не по-рано от два месеца след 6 октомври, т.е. след 6 декември.

Проектът най-общо предвижда:

*  разделянето на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) на съвет за прокурори и съвет за съдии, като се премахва пленумът; разпределението на парламентарната и магистратската квота в двата съвета да е с различно съотношение

* главният прокурор и председателите на върховните съдилища да имат по-кратки мандати

* различен начин на сформиране на служебните правителства и запазване на парламента преди предсрочни избори.

В изминалите два месеца е постигнато съгласие по няколко пункта:

*    парламентът да продължава работа по време на избори - т.е. след изчерпването на процедурата за съставяне на кабинет да не се разпуска, а да работи до официалното начало на предизборната кампания

*    пленумът на Висшия съдебен съвет да отпадне, но да има друго общо звено между съветите на прокурорите и съдиите, което да се занимава с определени в закон теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай