Радомир Чолаков посочи истинското правителство - Борисов, Пеевски, Василев и Петков

В момента изпълнителната власт е в парламента, това трябва да се поправи, каза депутатът

Радомир Чолаков посочи истинското правителство - Борисов, Пеевски, Василев и Петков | StandartNews.com

В момента изпълнителната власт е в парламента, а не в Министерския съвет. Това заяви председателят на Комисията по конституционните въпроси Радомир Чолаков в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по НоваНюз, уточнявайки, че изразява лично мнение като „човек, който наблюдава политическите процеси отвътре”.

Това положение трябва да бъде поправено, категоричен бе Чобаков.

Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната. А в изпълнителната са хора, изпратени там, за да пазят столовете, каза още Радомир Чолаков.

Министър-председател трябва да бъде г-н Бойко Борисов, вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков, както се разберат. И ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде и г-н Делян Пеевски, заяви Чолаков.

Това е правителството на България в момента. Това са хората, които могат да вземат оперативни решения, на които народът е делегирал да вземат оперативни решения, подчерта още народният представител от ГЕРБ-СДС.

В момента тези силни хора са в парламента и парламентът е изкушен да взема оперативни решения, докато правителството пише закони, обобщи Радомир Чолаков. Той посочи, че това не е предложение, което прави, а „очевиден факт”, който той отчита.

На въпроса дали Христо Хинков трябва да подаде оставка, депутатът заяви: „Аз на негово място щях да съм я подал отдавна”.

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът Радомир Чолаков.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт,  обясни Чолаков.

„Изненадан съм, че при положение, че „Демократична България" е флаг на конституционната реформа вече 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години“, заяви политикът.

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае прокуратурата, но да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

Политикът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.

Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай