Радев: Обществото очаква безпристрастно прилагане на закона

Радев: Обществото очаква безпристрастно прилагане на закона | StandartNews.com

Българската Конституция изисква голяма професионална и гражданска отговорност от юристите. Към вас са отправени огромни обществени очаквания за справедливост, предвидимост и защита, заяви държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на Деня на Конституцията и юриста – 16 април.

Президентът честити празника и пожела успех на професионалната гилдия в присъствието на правосъдния министър Цецка Цачева и шефа на ВАС Георги Чолаков.

Румен Радев заяви, че Търновската конституция е „голямото държавно начало на малкото новоосвободено Княжество България" и е опора на нашата държавност. По думите на президента преди 139 години депутатите от Учредителното събрание създават върховния закон на свободна и независима държава извън тесните рамки, наложени от Ограничителния устав и така показват решимост да отстояват българската идентичност, независимо от тогавашните предизвикателства.

Днешната Конституция въвежда и отстоява идеите на демокрацията и на отговорното управление, заяви държавният глава и припомни, че Търновската Конституция въплъщава в себе си мир, свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост – универсални човешки ценности, посочи Радев.

Обществото ни очаква от юристите обективно и безпристрастно прилагане на закона, защото от това зависи нашата принадлежност към цивилизования свят. „От вашия професионализъм и критична оценка зависи какви закони творим днес, до колко балансираме между обществения интерес и правата на отделната личност", допълни президентът.

Според Румен Радев обективното и безпристрастно прилагане на закона в наше време често означава много смелост и активна гражданска позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай