Радев заведе Вучич на най-важния строеж

Какво си казаха двамата президенти?

Радев заведе Вучич на най-важния строеж | StandartNews.com

Изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" е проект от стратегическо значение, отбеляза в Костинброд президентът Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По думите на Радев това е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион. "Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии", каза държавният глава.

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи президентът.

Успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни чрез този интерконектор вече е успех и за България, защото добиваме възможност за разширен достъп до европейските пазари, каза държавният глава.

"Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи до достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество – повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика", посочи още Румен Радев.

Той отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна. "Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия", обясни той.

Президентът припомни, че България е третият по големина нетен носител на електрическа енергия в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия.

"България беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата инициатива, в солидарност на нашите съседи, тя вече е факт в енергийния пакет на тези страни", посочи Румен Радев.

"Това не е просто физическа връзка, ние имаме възможност от тук нататък да работим така, че да окрупняваме количествата от газ, от които имаме нужда, заедно да преговаряме със страни доставчици и да постигаме по-добра цена и по-добри условия", каза президентът.

По думите му газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности, те са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие. "Това означава сигурност, сътрудничество, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион", отбеляза президентът Румен Радев.

Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич участват в откриването на специализирани строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия" ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай