Радев взе шокиращо решение! Ето на кого връчва третия мандат

Изненадата е голяма, тъй като се очакваше мандатът да отиде при ДПС, "Възраждане" или БСП

Радев взе шокиращо решение! Ето на кого връчва третия мандат | StandartNews.com

Източник: БНТ

На 28 март, четвъртък,  от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Това съобщиха току-що от прессекретариата на президента.

Изненадата е голяма, тъй като се очакваше мандатът да отиде при ДПС, "Възраждане" или БСП.

Заявките на „Има такъв народ” бяха, че ще върнат мандата неизпълнен. Така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България” Никола Минчев коментира новината от „Дондуков“ 2 пред Нова телевизия.

„Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза, че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете предполага да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмична срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев.

Според него все е още не късно за това изборите да на 9 юни.

Реакции имаше и от ГЕРБ. Това, че президентът е избрал ИТН за третия мандат, е по-скоро знак към БСП. Самите ИТН обявиха, че няма да реализират мандата, заяви пред бТВ заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

Не мисля, че тази новина и това събитие са изненадващи. По-скоро говорят за друг ход от страна на президента. ИТН предварително обявиха, че ако получат третия мандат, те ще го върнат и няма да водят преговори и няма да правят опити за сформиране на правителство. Те заявиха, че този парламент е изчерпан от съдържание и смисъл и за тях най-правилния ход е да се отиде на избори и народа да избере кой от тук нататък да представлява държавата. Това коментира пред БНТ друга заместник-председателка на ПГ на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян.

Тя беше категорична, че няма да се намесват в делата на мандатоносителя ИТН:  "От преговори никога не сме се въздържали, напротив, дори сме ги инициирали. Водихме такива почти близо месец. Именно с цел да запазим стабилността на държавата, на правителството, да продължи изпълнението на мерките. ние не можем да бъдем упреквани по темата за това дали ще водим или дали ще участваме в преговори, разбира се, ако бъдем поканени на преговори. Но всичко е въпрос на математика. Какво ще събере, дали имат желание ИТН да направят опити за сформиране на правителство, с кои парламентарно представени сили ще преговарят, какво мнозинство ще сформират и какви са възможностите. Ако бъдем поканени, разбира се, че ще участваме."

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай