Радев: Всичко ще се реши тази седмица

Нечувано! Доживяхме ГЕРБ да ме призовават за вето, коментира президентът

Радев: Всичко ще се реши тази седмица | StandartNews.com

Нечувано! Доживяхме ГЕРБ за призовават президента за вето. Така държавният глава коментира призивът за вето върху Изборния кодекс. Той съобщи, че го е пуснал много бързо за публикуване в Държавен вестник, защото няма време за подготовка, ако се наложи да се правят предсрочни избори.

Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация, каза Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.

Но преди това трябва да се види решението на БСП какво ще правят с мандата. Левицата има пленум днес. Знаете, че при тях решенията се вземат колективно, коментира Радев.

Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията“, посочи той.

Всичко ще се реши тази седмица, каза още държавният глава.

Преди това той публикува в профила си във Фейсбук поздрав по случай 1 май:

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook по повод Международния ден на труда и работническата солидарност.

„Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Един от празниците, които сплотяват отвъд националните граници и културите.

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен. Затова бих желал да поздравя хората, които отстояват правото на достойни условия на труд и справедливо заплащане“, заяви той.

„Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност. От нас зависи да я преодолеем. Затова искам да благодаря на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България. Честит Първи май, скъпи сънародници!“, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай