Радев връчва третия мандат на 16 януари? Кой ще получи папката?

Президентът може да избира между пет парламентарно представени партии

Радев връчва третия мандат на 16 януари? Кой ще получи папката? | StandartNews.com

Съдбата на третия мандат за съставяне на правителство предизвиква бурни политически реакции. Все още не е ясно кой ще вземе папката от президента Румен Радев, но разделителните линии между партиите остават, дори на финалната права.

бТВ съобщи тази сутрин, цитирайки свои неназовани източници, че президентът ще връчи третия мандат в понеделник. Той може да избира между пет партии - ДПС, „Възраждане”, БСП, "Демократична България" и „Български възход”. БСП и ДБ се смятаха за фаворити, но според източниците на телевизия шансовете ДБ да получи мандата са все по-малки.

“Има някакво раздвижване. Желанието на Христо Иванов за съставяне на правителство с третия мандат е искрено. Всяка една партия в момента действа така, че да остави впечатление в публичното пространство, че е национално отговорна, и че няма да е тази, която ще бутне страната към следващите предсрочни избори. Същевременно всеки си дава ясно сметка, че възможностите за съставяне на правителство в третия мандат не са големи. Аз не мога да си представя правителство, подкрепено едновременно и от ГЕРБ и от “Продължаваме промяната”. Това означава ГЕРБ да признае, че е нужна реформа на прокуратурата и истинска реформа в антикорупционата област”, коментира преподавателят по политически комуникации Иво Инджов. 

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова преди да се стигне до връчване на трети мандат предстои обсъждане в Комисията по правни въпроси, промени в наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. "Днес ще бъде един тест”, каза тя. 

“Би имало смисъл от тест, ако се подготвя някакъв вид коалиционно мнозинство, в което аз дълбоко се съмнявам. Формулата, която на мен ми се е струвала винаги възможна още от октомври насам и за която говори Христо Иванов в последните дни, е на правителство на малцинството на “Демократична България” с подкрепата на “Продължаваме промяната” и на ГЕРБ, но без те да участват в кабинета. В този смисъл как ще гласуват партиите в парламента по отделни законопроекти не би било тест за наличието на такъв тип коалиционно мнозинство”, смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай