Неделя,

Радев се среща с Боян Магдалинчев

От: Редактори -
Радев се среща с Боян Магдалинчев
A
A
A

Със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев продължават президентските  консултации, свързани с процедурата за избор на нов главен прокурор. Държавният глава  Румен Радев вече разговаря  с главния прокурор, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, главния съдебен инспектор и правосъдния министър.

След срещите изявления имаше само от поканените от президента, но след всяка от тях следваше прессъобщение.  И така стана ясно, че Румен Радев прави тези консултации, защото има високи обществени очаквания към следващия главен прокурор като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Според държавния глава, обществото трябва да бъде убедено в прозрачността на процедурата и че  професионалната компетентност и изявената независимост са от изключително значение. Че от съдебния инспекторат се очаква да е ефективен гарант, че кандидатстващите за ключовата позиция магистрати отговарят на необходимите критерии.

Румен Радев е категоричен, че отклонения  по отношение  независимост,  морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество на кандидатите, както и формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор,  могат да компрометират като самия избор, така и впоследствие и дейността на прокуратурата.

Срещата с Боян Магдалинчев е последната от срещите на президента с представители на изпълнителната и съдебната власт.  Румен Радев планира да разговоря и с представители на неправителствени организации, ангажирани със съдебната реформа.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички