Радев с изненадващ ход за концесията на пристанище "Росенец"

Президентът сезира Конституционния съд

Радев с изненадващ ход за концесията на пристанище "Росенец" | StandartNews.com

Президентът Румен Радев с изненадващ ход за концесията на пристанище „Росенец”. Държавният глава сезира Конституционния съд заради прекратяването на концесията на „Лукойл” върху пристанище "Росенец", съобщават от "Дондуков" 2.

ВИЖ ОЩЕ: Окончателно! Държавата си взе пристанище "Росенец" от "Лукойл"

"Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", заяви Радев.

„Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал „Росенец“, не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите.

При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България.

Конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения", допълват от президентската институция.

Държавата си взе от "Лукойл" пристанище "Росенец" на 21 юли 2023 г.. Концесията бе прекратена с приемане на поправки в закон, внесен от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ. С това действие се преустанови възможността Русия да използва българската инфраструктура. Така се спазват санкциите, наложени с регламент на ЕС срещу войната. В обхвата на санкциите попада и концесията на рафинерията „Лукойл” над пристанището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай