Сряда,

Радев отново сезира КС за промени в конституцията

От: Редактор -
Радев отново сезира КС за промени в конституцията
A
A
A

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно "Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България", прието от Народното събрание на 2 октомври 2020 г.

В искането е посочено, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само Велико народно събрание.

Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова Конституция. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава", пише в мотивите си президентът.

В пълния текст на мотивите президентът се обръща към конституционните съдии с искане на основание чл. 150, ал. 1 и чл. 149, ал. 1, т. 2 решението на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно.

Друг посочен мотив в становището на президента е "предпарламентарната фаза дава широк спектър от възможности да бъдат откривани конституционни решения с политически средства.

Същото се толерира от КРБ и е неизменно следвана традиция във всички реализирани конституционни изменения от 1990 г. досега.

Напротив, вменяването на правомощия на Народното събрание да прави предложения за промени във внесен проект, оформен като нова конституция, е пример за решаване на политически кризи чрез злоупотреба с конституционна инициатива".

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички