Радев откри бизнес форум в Прага

Продължава официалното посещение на президента в Чехия

Радев откри бизнес форум в Прага | StandartNews.com

Продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Чехия. То е по покана на колегата му Милош Земан.

Програмата на Румен Радев днес започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост. 

По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 хиляди българи.

„За мен е огромно удоволствие  и чест да бъда днес заедно с вас и да бъда сред представителите на една от най-многобройните български общности извън България. Искам да ви поздравя това, че успявате организирайки се да направите така, че да пазите нашите култура, традиции и език”, каза той, цитира Нова.

„Искам да ви предам и най-добри благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни разговори с тях вчера и се чувствам горд, че съм българин, защото оценката за вас е изключително висока”, посочи Радев.

„Най важното е, че вие не само успявате да съхраните българската култура, но успявайки индивидуално като личности вие помагане изключително много на България  да развиваме отношенията ни с Чешката република”, добави той.

Президентът откри и реализираният през последните 10 години стокообмен с Чехия. „Той вече надхвърля милиард и 700 млн. евро. Ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Това означава много и вие несъмнено с начина на вашата работа и с доверието, което предизвиквате, допринасяте за този успех”, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай