Сряда,

Радев награди Херо Мустафа, изрече тежки думи за войната в Украйна

От: Иван Ангелов, сн. БТА -
1665
Радев награди Херо Мустафа, изрече тежки думи за войната в Украйна
A
A
A

Бруталната война на Русия срещу Украйна доведе до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвика самите устои на изградения международен и правов ред. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията, на която удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

По думите на държавния глава страната ни ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет.

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството”, посочи Радев.

„За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден „Мадарски конник”. Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ на съюза между нашите две държави”, каза от своя страна Херо Мустафа.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

През януари служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна посланик Херо Мустафа и двамата отбелязаха началото на честванията по повод 120 години от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ. Годишнината официално се навършва на 19 септември 2023 година.

Посланик Херо Мустафа е в страната ни от 2019 г., а на нейно място през пролетта се очаква да пристигне Кенет Мъртън. Той беше утвърден през декември м.г. от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, заявиха тогава от американското посолство.

С орден "Мадарски конник" се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с България. Орденът е с лента с българския национален трибагреник, има две степени - първа и втора, и две категории - без мечове (връчва се на граждански лица) и с мечове (връчва се на военни лица).


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията