Радев на посещение в Атина, Гърция подготви важни споразумения

Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис

Радев на посещение в Атина, Гърция подготви важни споразумения | StandartNews.com

Кооперирането в енергетиката между България и Гърция ще бъде във фокуса на днешното посещение на президента Румен Радев в Атина. Българският държавен глава ще разговаря с колегата си Катерина Сакеларопулу и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

При посещението на държавния ни глава в Атина ще бъде подписан документ за сътрудничество между България и Гърция в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Румен Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция.

"Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн", каза той.

По време на посещението в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво.

Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

"Удвоихме резервирания капацитет на нашата страна. Гледаме с интерес строежа на втория терминал - "Тракия", на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, между Ниа Сантия и "Марица изток". Това ще допринесе за още по-голяма стабилност на нашите енергийни системи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай