Радев каза какво липсваше на кабинета "Габровски"

Президентът е в Брюксел

Радев каза какво липсваше на кабинета "Габровски" | StandartNews.com

Прездиентът Румен Радев с първи думи след гласуването в НС за проектокабинета "Габровски". 

"Когато погледнем към правителството на Николай Габровски - като експерти имаше много добър състав, като програма имаше важни приоритети. Но му липсваше политическата физиономия, липса политическата отговорност", каза държавният глава, който е в Брюксел.

Той обясни, че целта на предложения кабинет е била да бъде посредник между мандатоносителите и българските граждани. "Мисля, че не е сега момента, в който хората искат да видят посредници. Хората искат да видят ясна политическа отговорност, защото претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея. Мисля, че ГЕРБ заложиха повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и това явно няма да бъде печелившият ход", добави държавният глава.

Президентът отказа да кажа кога ще връчи следващият мандат. И поиска от депутатите ясни срокове и програма. "Пред българския парламент има изключително важни задачи и държа да бъдат приети някои много важни закони. Не искам да се изпада страната в блокаж на институциите, защото знаете колко много конституционно установени органи вече са с изтекъл мандат. Много е важно да има ясен календар на НС как смятат да движат своя дневен ред от тук нататък", апелира той.

Радев коментира и изказвания на опозицията, че предложеното правителство е било "тройна коалиция между него, ГЕРБ и Делян Пеевски". "Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа обяснения за тях. Ако това е логиката, то не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. От редовното правителство на г-н Петков има министър, който беше посочен за министър и в правителството на Габровски. Това означава ли, че е правителство "Борисов, Петков, Пеевски" и тн.?", добави Румен Радев.

Той коментира и наложеното вето върху промените в Изборния кодекс. "Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. И спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон се променя на практика характеристиката на машинното гласуване. То вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е "гласуване на хартиена бюлетина, която е отпечатана в печатницата на БНБ". Не мога да приема, че партиите се поставят пред различни условия и само онези, които са преодолели бариерата от 4% имат достъп до машинния код", добави Радев.

Този закон допуска и разкриване на тайната на вота, категоричен беше още президентът. Нека си представим в една секция само един избирател гласува с машина или с бюлетина. Напълно е възможна тази хипотеза и означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита", обясни Румен Радев, цитиран от "ДарикНюз".

Той не приема също така, че се стеснява участието на българите зад граница в изборния процес и от правния мир изчезва понятието "дистанционно електронно гласуване". "То беше задраскано с този закон", обясни още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай