Радев избухна. Срази защитниците на чужди интереси във властта

Остри думи от държавния глава

Радев избухна. Срази защитниците на чужди интереси във властта | StandartNews.com

Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно в много случаи небългарските. Кое задава тяхната политика? Това заяви президентът Румен Радев по повод критиките след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски.

На нея двамата президенти сблъскаха позициите си пред очите на България и света. Ябълката на раздора бе трябва ли страната ни да даде оръжие на Украйна. Радев заяви, че е против, Зеленски ребром го попита какво ще направи, ако е на негово място. Това моментално раздели българите на два лагера. Едните са категорични – Радев ни изложи пред евроатлантическия свят, другите смятат, че е постъпил отговорно.

„Имат ли собствено мислене и мнение, собствена позиция, защото те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. Нашите управляващи нямат свое мнение и позиция“, посочи Радев.

"Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Но когато министър-председател реши да покани президент институционалният диалог изисква поне да бъде съгласуване с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки", допълни държавният глава.

По думите на Радев в тази ситуация най-лесното е било да не провежда тази среща, но според него това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна.

"Надявам се Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола", добави президентът.

Той още веднъж повтори позицията си, че изпращането на оръжия за Украйна увеличава риска в тази война.

Аз питам с какво ще запълним запасите, ако дадем с оръжие. Става въпрос за много години. Ние сме в регион, който също има проблеми в сферата на сигурността. Нека те отговорят какво ще бъде състоянието на нашето въоръжение.

"Да заповядат, никакъв проблем" - така Радев отговори на въпрос дали се опасява от искането на импийчмънта му и добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.

Радев коментира и решението за референдума за лева. "Аз няма как да насроча дата за референдум, защото има решение на народното събрание. Аз няма как да вкарам пак в Народното събрание това", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай