Радев дръпна критика към властта за протестите, но даде и съвет

Държава не се управлява с бягство от отговорност, категоричен е президентът

Радев дръпна критика към властта за протестите, но даде и съвет | StandartNews.com

Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други. Това заяви президентът Румен Радев пред репортери в Ню Йорк в отговор на въпрос за протестите срещу правителството, които бяха предприети вчера от организации на земеделски производители и от представители на миньорските синдикатите.

Държавата трябва да се управлява така, че  да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че правителството поставя на първо място българските интереси, на българската икономика и на българските граждани. Когато това не се усеща и има проблеми, кредитът на доверие се изчерпва много бързо и хората тръгват да решават въпросите си и с протести, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за обещанията на правителството да отдели необходимото финансиране за подкрепа на производителите, президентът посочи, че доверието остава ключов въпрос, тъй като българите са лъгани неведнъж и не разчитат на инцидентни компромиси, нагаждания и кърпеж. „Хората искат да видят устойчива политика и решения, а за да ги видят, трябва да има ясна визия, решимост и диалог и на първо място да се поставят техните интереси, а не на друга държава“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова правителството и производителите да проведат разговори за проблемите в сектора и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна перспектива за бъдещето и да има повече справедливост.

Президентът напомни, че през септември м.г. именно България постави в Европейската комисия въпроса за потенциалната опасност от прекомерния внос на украинска селскостопанска продукция, не само на зърно, и темата е била обсъдена от европейските институции, така че да има своевременна реакция. „Не беше лесно, отне месеци, но България помогна на ЕС да разбере проблема, неговата динамика и потенциала му да внесе нестабилност в самия съюз, така че да се реагира навреме“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос дали протестиращите производители у нас не могат да достигнат начин на производство, така че да бъдат конкурентоспособни на пазара в ЕС, за разлика от производителите в други държави членки, президентът напомни, че все още не са изравнени субсидиите в земеделието между България и други страни в ЕС. „Затова българската държава трябва да се отнася с много по-голямо внимание към този сектор, защото той е ощетен няколко пъти. Няма равенство на субсидиите, а съответно и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е регулирано по-най добрия начин“, посочи Румен Радев. Затова е необходима ясна, устойчива и проактивна политика на България и в самия ЕС.

Запитан, доколко са ощетени производителите в България, след като са получили огромни субсидии, президентът посочи, че въпросът е дискусионен и тежък, но той следва да бъде зададен на предишни български правителства, „които способстваха именно по такъв механизъм да се разпределят парите“. „Явно е, че има проблеми и несправедливости при формирането на субсидиите и тяхното разпределение и при начина на реализация на продукцията, но това не означава, че трябва да се обвиняват хората, които ни хранят“, подчерта държавният глава.  

В отговор на въпрос дали ДПС е част от управлението, държавният глава напомни, че ДПС участва във важните процеси в конституционните промени, „което определя нашето бъдеще оттук-нататък“. „ДПС гласува за решенията на правителството и неговото формиране, така че независимо как ще бъде наричано то, важно е кой как взема тези решения, кой заедно ръководи държавата“, посочи президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай