Радев: Агресивният национализъм и ксенофобията надигат глас

Любовта към отечеството не означава омраза към другия, заяви президентът в Централната софийска синагога

Радев: Агресивният национализъм и ксенофобията надигат глас | StandartNews.com

"Живеем в тревожно историческо време. Агресивният национализъм и ксенофобията все по­отчетливо надигат
глас. Дори в днешния тържествен момент не можем да забравим, че през отминаващата си година, бяхме
свидетели на убийства с антисемитски подбуди в Европа и света". Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука - Празника на светлината. Държавният глава запали основната свещ от ритуалния свещник, която символизира чудото на светлината.  "Нека светлините на Ханука ни напомнят, че в нашите ръце и сърца е волята да помагаме на
светлината да си проправя път през мрака", каза Радев.

"Щастлив съм да съм отново с вас в красивата Софийска синагога и заедно да отбележим Ханука", каза президентът. Той посочи, че запалвайки една от свещите, не само продължава институционалната традиция българският държавен глава да уважи еврейската общност за празника на светлината, а с този символичен акт препотвърждава волята на народа да живеем във взаимно уважение и разбирателство.

Държавният глава заяви, че всяко поколение е призвано да води своята битка за доброто. "В годините на Втората световна
война множество смели българи, водени от идеали за един по­справедлив и по­човечен свят се изправиха
срещу адската машина на хитлеро­фашизма. Нещо повече, българският народ се обедини, за да сътвори
чудото на спасението, непускайки своите евреи, с което се нареди завинаги измежду праведниците. Преди
броени дни България стана пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Да
помним историческата истина и да не допускаме нищо да бъде забравено, да предаваме фактите на идните поколения, колкото и страшни да са те, е дълг пред онези онези наши деди", заяви държавният глава. По думите му паметта за достойните е най­-силното оръжие срещу признаците на миналото. "Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не означава омраза към другия", каза Радев и посочи, че тя не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена.

Президентът отчете, че еврейската общност на България e давала светли умове, които са били част от духовните водачи на нацията. "Вярвам, че и днес рамо до рамо, ще отстояваме приниципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по­добър свят", каза Радев и честити празника Ханука на еврейската общност в страната.  Във връзка с него в синагогата днес се събраха стотици евреи. Държавният глава уважи еврейския празник заедно със своята съпруга Десислава Радева. На церемонията в Централната софийска синагога присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай