Радан къса с блока, ще крещи от окопа (ОБЗОР)

Радан къса с блока, ще крещи от окопа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кънев прати в ада всички, които не са с него

Нареди на своите да бранят Лозан Панов, Христо Иванов, Плевнелиев и отбрани медии

Радан се обяви за "пехотинец от окопа". Шефът на ДСБ разказа за казашката конница, победена от скритите в окопите добруджански пехотинци през Първата световна война. "Така е и с ДСБ - независимо колко са силни ударите, няма значение от колко посоки са, след атаката винаги продължаваме борбата", каза Кънев в едночасовото си слово пред тъмносиния актив. Той се събра днес, за да обсъди политическото си бъдеще в партийната централа. До решения не се стигна - те ще бъдат взети на националното съвещание през март. Делегатите обаче получиха от лидера си указания какви да бъдат те. Така официално стана ясно, че ДСБ къса с блока и започва да гради нов проект, в който отново лидерската роля е отредена на "Костовите воини". Нова партия Радан нямало да прави, защото зли комунисти написали така закона, че не можел да стори това. "Наглост - иска да ползва всички лостове на властта - депутатска заплата, коли и най-вече парламентарна трибуна, за да рекламира новия си политически проект срещу блока и кабинета", възмутиха се политици от останалите партии в РБ.

"Без ДСБ модерен десен проект не може да се изгради. ДСБ е крайъгълният камък, основата на дясната сграда", обяви Кънев. Той нападна колегите си от блока - щели да заприличат на НДСВ - да останат в управлението докрай, а после да се преселят в историята. Освен това нанесли непоправими щети на блока и го предали отвътре. Пример за предателството било отношението към бившия правосъден министър Христо Иванов, защото не ходел да се отчита "като пред партийни секретарки". Сега обаче Иванов, Лозан Панов, Росен Плевнелиев ще са вдъхновение за новия проект. Място в него имали и всички с дясно мислене. Тяхната задача е да дадат подкрепа "на всеки, който се бори за справедливо правосъдие, на Лозан Панов, протестиращите съдии и малкото журналисти и медии, които се изправят срещу статуквото, на г-н президента, който опита да играе положителна роля в този процес", нареди Кънев. И заклейми всички извън този кръг като част от мафията - включително прокуратурата, която била "проядена", или за привърженици на "източна монархия с център Бояна", защото били "политици, държани на къса каишка". С тези думи на практика Кънев призна себе си за мафия, след като още не е напуснал парламента, коментираха депутати.

Който не заеме страна, ще отиде в дълбоките кръгове на ада, продължи проповедта си Кънев, подкрепяйки тезата си с цитат на Данте Алигиери. Към тях очевидно причисли и отлъчения от ДПС Лютви Местан, който му се предложил за партньор, но бил отрязан заради миналото си. "Стана ми странно, когато г-н Местан се обиди, че не искам да работим заедно, защото той вече бил скъсал със зависимостите от ДПС", издаде Кънев подробности от срещата им на заключена врата преди седмица в парламента. И допълни, че не му трябвали хора, които ще го предадат при първата трудност, когато някой им извади папка с информация за минали прегрешения.

Според Кънев правителството било постигнало успех само в сферата на здравеопазването, отбраната и външната политика, а навсякъде другаде търпяло провал. Най-зле било положението в правосъдието, службите и обществените поръчки. Кънев скочи срещу увеличението на винетките и лично срещу финансовия министър Владислав Горанов, който не вкарал ред в публичните финанси.

Кънев демонстрира вяра в светлото си политическо бъдеще. "Рано или късно реформаторската десница ще спечели изборите и ще управлява", каза той. Засега обаче перспективите не са розови - целта на новия проект е да се бори за второто място, защото е ясно, че ГЕРБ доминира.

Здравният министър Петър Москов изслуша доклада в компанията на депутатите от гражданската квота Гроздан Караджов и Иван Иванов. Само един от лидерите в блока - Корман Исмаилов от НПСД, дойде на форума. Военният министър Николай Ненчев се отчете с Цветанка Андреева - главен редактор на партийния вестник "Земеделско знаме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай