Радан Кънев: Вместо да пази НСО ходи до магазина за мляко

Радан Кънев: Вместо да пази НСО ходи до магазина за мляко | StandartNews.com

Реформаторският блок няма да подкрепи Закона за Националната служба за охрана във вида, предложен от ГЕРБ. Това обяви изненадващо във вторник късно вечерта лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на блока Радан Кънев.

Според Кънев НСО е наследство от стария тоталитарен режим и подобна служба не съществува в никоя друга демократична държава. Той продължи и акцентира върху огромния бюджет от 40 млн лева, като посочи, че Службата за борба с тероризма (СБТ) разполага само с 4 млн, което е 10 пъти по-малко.

Кънев даде за пример Германия, където където тяхната служба за борба с тероризма отделя един ограничен ресурс за охраната на хората, които са наистина заплашени от тероризъм канцлера Меркел членовете на правителството и хора, които отговарят за силовите структури в държавата.

„Ние не знаем за тези 1200 души тези 40 млн. къде отиват. Знаем, че има хора, които ги пращат за кисело мляко до магазина - това е унижение за тях и данъкоплатеца едновременно", каза още лидерът на ДСБ.

"Въпросът е във функциите, службите как се казват няма никакво значение. Въпросът е какъв бюджет се отделя за охрана на висши държавни функционери и колко такива следва да бъдат охранявани. Аз не мисля че в
България има повече от 12 души, за които изобщо трябва да се мисли за охрана и така като ме гледате нямам нужда от НСО. Естествено че премиера и вътрешният министър имат."

На въпрос дали ще подкрепят предложените от ГЕРБ промени, Кънев каза, че все още няма решение на парламентарната им група, но той лично не вижда как би подкрепил "такова нещо".

На въпрос колко души се охраняват с НСО: "Това се боя, че абсолютно никой не го знае. А това е един от големите проблеми.В България никога не е имало такава официална информация, ние не знаем тези 1200 души, пак
казвам всичките сериозни професионалисти и тези 40 млн. къде отиват. Знаем че, има такива хора, които ги пращат за кисело мляко и до магазина. Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно. Ние непрекъснато говорим за институции аз непрекъснато говоря за парите и сигурността на хората, дали ще се казва НСО, дали ще бъде присъединено
към друга служба, това няма никакво значение. Въпросът е колко пари и за охраната на колко лица харчим. И как насочваме целия останал ресурс към всички 7 млн. и половина български граждани."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай