Радан и на власт в опозиция (ОБЗОР)

Радан и на власт в опозиция (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДСБ остава в Блока, а Блокът подкрепя кабинета

Кънев фантазира ново правителство, Москов го посече

Реформаторите остават във властта, ДСБ остава в блока. Но е опозиция и на двете. Радан Кънев е едновременно и зам.-председател на съуправляващия РБ, и негова опозиция.

С това странно решение приключи  тричасовото заседание на Изпълнителния съвет на дясната коалиция. За капак тя обяви, че започва преговори с ГЕРБ за актуализация на коалиционното споразумение. Нещо повече - блокът ще иска в спешен порядък то да бъде преработено и да има ясен график за изпълнение на набелязани приоритети. След това 6 месеца реформаторите щели да следят дали отделните точки се изпълняват. И си запазвали правото след това да вземат решение дали да продължат да подкрепят кабинета. Документ с приоритети към коалиционното споразумение за срок от 6 месеца, който да бъде подписан от всички в блока, поиска преди ден партията на Меглена Кунева - Движение България на гражданите.
"Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство", се казва в декларация, приета, която Найден Зеленогорски (ДГБ) прочете след края на съвета. На брифинга присъстваха четирима от лидерите на РБ - Божидар Лукарски (СДС), Меглена Кунева (ДБГ), Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (НПСД). Радан Кънев демонстративно е отказал да застане до колегите си. Той избяга от заседанието на съвета 30 минути по-рано и отиде в парламента.

Нов кабинет в това Народно събрание предложил по време на срещата на десните лидери Кънев и шашнал колегите си. "Предложих вариант за изход от тази политическа криза - преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство в рамките на настоящия парламент", обяви Кънев в кулоарите на НС. И разясни, че идеята му била да стреснат Борисов, той да бъде принуден да направи нова дясна коалиция, която под натиск да бъде принудена да прави големи реформи.

Не друг, а здравният министър Петър Москов първи отрязал мераците на партийния си лидер Радан Кънев. "Абсурдно е да се мисли за ново правителство в рамките на този парламент. Само ще се загуби време, необходимо за реформи", аргументирал се здравният министър. Той бил подкрепен и от останалите коалиционни партньори. "Това предложение беше направено "на коляно". На този етап мнозинството приема, че по-реалистичният вариант е да подпишем ново коалиционно споразумение и да се опитаме да прецизираме машината, така че да работи по-добре в името на обществото", обясни по-късно и Зеленогорски. Той бе неприятно изненадан от факта, че Радан Кънев се е "изпуснал" пред медиите за екзотичната си приумица.

Кънев директно е бил попитан на Изпълнителния съвет дали ще подаде оставка като съпредседател на блока, след като е негова опозиция. Радан обаче демонстративно отказал. Поста си ще запази и зам.-шефът на НС Иван Иванов. "Моята оставка няма нищо общо. И опозицията има право на зам.-председател на парламента", коментира той пред "Стандарт".
Засега ДСБ няма да излиза нито от парламентарната група на реформаторите, нито от блока. "Такова решение може да се вземе само от Национално събрание на ДСБ, а заседание ще имаме на 13 март. Дотогава има много вода да изтече", посочи Радан Кънев. Той прогнозира, че още през лятото целият РБ ще излезе в опозиция.

На заседанието Кънев уверил, че ще продължи да подкрепя политиките на министрите от блока, но ще бъде твърда опозиция на финансовия министър Владислав Горанов.

И Соколов във въртележката за министър на правосъдието

Бившият председател на 38-ото НС Йордан Соколов също бе вкаран във въртележката за правосъден министър, научи "Стандарт". 82-годишният юрист е бил и министър на вътрешните работи в кабинета на Филип Димитров, депутат от СДС от времето, когато негов лидер бе Иван Костов, в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС. През 1996 г. името му се спрягаше като кандидат-президент на сините, но той отстъпи в полза на Петър Стоянов. Заради дясната му биография се смята, че той ще получи подкрепата на реформаторите.

В публичното пространство вече се лансираха доста имена на кандидати за правосъдното министерство - депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Димитър Лазаров, констутиционният съдия Анастас Анастасов, също кадър на ГЕРБ. От ДБГ и СДС вече обявиха, че няма да предлагат кандидатури, защото квотата била на ГЕРБ. "Премиерът полага максимални усилия в рамките на тази седмица да има предложения за персонална кандидатура, която да бъде гласувана от 43-ия парламент, и съм уверен, че това ще се случи", посочи Цветан Цветанов.

Губернаторът на Сливен хвърли кърпата

Браво, Митко, хвали го Радан във фейсбук

Губернаторът на Сливен Димитър Сяров напуска службата, за да остане вечен на Радан Кънев. В 22,15 ч в понеделник областният управител и член на националното ръководство на ДСБ съобщи от фейсбук, че хвърля кърпата.
"Избрахме по-трудното решение. Ще подам оставка", написа Сяров. "Благодаря ти, Митко", отговори му Кънев. Шест дни лидерът на ДСБ тормози своите хора във властта с телефонни обаждания и смс-и. Кънев настоявал незабавно да напуснат държавните си постове в знак на лоялност към него. Но срещал само откази, даже престанали да му вдигат телефона.
Сяров единствен от публичната администрация последва Радан, и то чак днес. Никой друг от ДСБ в областните управи или втория ешелон на властта не мисли да подава оставка, даже напротив - окопали са се в кабинетите си, възмущават се депутати от другите партии в Реформаторския блок.

И припомнят, че до този момент само шефът на транспортната комисия в НС Гроздан Караджов напусна поста си. Дори ген. Атанас Атанасов още не е депозирал в деловодството на НС заявлението си за напускане на първото място във вътрешната комисия в НС. Колегите му твърдят, че щял да го направи тази сутрин.

Цветанов отхвърли ултиматума на реформаторите

Не могат да ни поставят условия, неискрени са

"Няма субект, който да може да ни поставя условия". Така председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов отхвърли двата варианта за продължаване на партньорството с РБ - подписване на ново коалиционно споразумение и нов кабинет в рамките на този парламент.

"Смятам, че това е несъстоятелно", отсече Цветанов. И напомни, че компромисите вече са направени още преди година, когато водени от националните интереси, са постигнали съгласие за съставяне на стабилно правителство, което да води политики в интерес на хората. По думите му е несериозно в един момент някой да взема емоционално решение и да казва - аз съм дотук. "Има някаква неискреност в тази позиция", посочи Цветанов.

ГЕРБ са отворени за диалог с по-малкия си партньор в управлението, но не и "под условие" за 6 месеца едва ли не изпитателен срок, защото така на изпитание се подлагат българските граждани. "Те искат да има стабилност в държавата, да се носи политическата отговорност от тези, на които са гласували доверие, да се формира управляващо мнозинство, което да е в състояние да подкрепя изпълнителната власт", посочи зам.-шефът на ГЕРБ. Той призова за "разумни и много прагматични разговори, които да бъдат на основата на взаимния компромис, но да не ни отклоняват от общите цели, които сме си поставили, а това е стабилно правителство и реализиране на цял управленски мандат".

Цветанов призова реформаторите първо да изяснят "кой е истинският политически субект в блока", за да могат да се водят разговори.
"Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, аз не бих приел тезата, че те са опозиция", изтъкна той.

Тодор Танев: Съсипвате учителите с говоренето за оставка

Министърът на образованието проф. Тодор Танев за пореден път отхвърли слуховете, че реформаторите искат той да се оттегли от кабинета. "Изобщо не! И с тази оставка, дето я повтаряте, съсипвате децата, съсипвате и майките, и бащите, съсипвате и учителите и никой вече не ще да вярва на образователното министерство", каза той след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ.

"Ужасно съжалявам, че не ви създавам новина", обърна се министърът към журналистите.
На заседанието на реформаторите той поискал от името на Гражданския съвет да се подпише ново споразумение и в РБ, и с ГЕРБ. "Излизането от властта няма да е добро решение. Експерименти с децата не искам да допускам", заключи той.

Търсят наследници на Караджов и Атанасов

Наследници за постовете на Гроздан Караджов и Атанас Атанасов ще трябва да изберат депутатите. Председателите на комисиите по вътрешни работи и транспорт подават оставки, след като ДСБ излезе в опозиция.

За наследник на Атанасов в парламента спрягат името на зам.-председателя на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Пред "Стандарт" обаче той бе категоричен, че още никой не е разговарял с него. Според Атанасов той не може да оглави комисия, щом е зам.-председател на парламента. В РБ пък се готвят да издигнат Димитър Делчев (ДБГ), който е вторият им член там.

Още по-интересна е ситуацията в Транспортната комисия. За наследник на Гроздан Kараджов се спряга името на досегашния зам.-председател Иван Вълков (ГЕРБ). БСП обаче ще номинира за поста Георги Свиленски. Къде на шега, къде на сериозно Караджов декларира, че ще подкрепи соцдепутата.

И патриотите обявиха условия

Патриотичният фронт обяви своите условия, за да се подпише под актуализиран вариант на коалиционно споразумение и нова управленска програма. Ден след като пред "Стандарт" обяви, че приоритети за фронта са реформи в енергетиката и борбата с битовата престъпност, съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова за повече усилия за развитие на икономиката и насърчаване на частната инициатива. Това означава и формиране на работеща и активна администрация в услуга на гражданите. Четвърти приоритет за кабинета трябва да е туризмът, отсече Каракачанов.

Енчев не ще да седи до Кънев

Независимият депутат Велизар Енчев заплаши с бойкот, ако "опозиционерът" Радан Кънев седне до него в пленарната зала. "Ако ръководството на НС постави г-н Кънев на скамейката на независимите, ще бойкотирам с всички парламентарни средства неморалното поведение на този депутат. Със своето присъствие на последния ред на парламента той ще компрометира независимите опозиционни депутати", обяви в отворено писло Енчев. Според него Радан само ще имитира опозиционно поведение, тъй като министрите му остават в правителството и ще провеждат политиката, срещу която той ще гласува.

Лекари от Русе с рамо за Москов

Лекарите от болницата в Русе застанаха зад решението на здравния министър да остане на поста си. Медиците излязоха с отворено писмо в подкрепа на д-р Москов. "Вече 14 години състоянието на българското здравеопазване е сложно преплетено кълбо от проблеми. Настояваме д-р Петър Москов да продължи започнатото, тъй като здравната система се нуждае от стабилност, постоянство и политическа воля. Всяка следваща смяна на министър би могла да спре реформата, което ще рефлектира върху пациентите", пише в писмото на борда на директорите от МБАЛ-Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай