Работодатели и синдикати отхвърлиха предложението за актуализация

Работодатели и синдикати отхвърлиха предложението за актуализация | StandartNews.com

София. Представителните организации на работодателите и на работниците и служителите се обявиха против актуализацията на бюджета за 2014 г. Това стана ясно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК, съобщи "Фокус".

Необходимо е оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от БГНЕС. Той прочете декларация от името на социалните партньори.

„Настояваме обществото и социалните партньори да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който да предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3 процента към БВП", обясни Велев.

Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ ТБ Виктория и настоящия състав на Управителния съвет на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие. Това е друга причина, заради която работодатели и синдикати не са съгласни с предложението за актуализация.

"Евентуалната актуализация на бюджета следва да отрази възприетите основни промени в политиките на новото парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство. В този смисъл, актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе "за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент", обясняват социалните партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай