Защо рулетката за кабинет не може да се завърти? Истината от експерт

Най-последователно в това Народно събрание се държи "Има такъв народ"

Защо рулетката за кабинет не може да се завърти? Истината от експерт | StandartNews.com

В сряда продължава първото заседание на 49-ото Народно събрание, на което трябва да бъде избран председател на парламента. Засега обаче не е ясно дали това ще се случи, защото двете най-големи формации в парламента дори не преговарят по въпроса.

Като печелене на време определи тази тактика на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, като такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на Народното събрание", каза Киров пред БНТ.

"В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на НС", уточни професорът.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има Министерският съвет, има всеки народен представител, каза Пламен Киров. Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

Киров каза, че екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Смята обаче, че най-последователно в това Народно събрание се държи най-малката политическа сила - "Има такъв народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай