Парламентарен абсурд! Не могат да закрият заседанието

Конституцията е категорична в чл. 76 ал. 1 - заради безпрецедентната ситуация панически търсият изход

Парламентарен абсурд! Не могат да закрият заседанието | StandartNews.com

Депутатите не могат да приключат днешното първо зааседание на 48-о Народно събрание, докато не изберат председател на парламента. Това повелява чл.76 ал. 3 от Конституцията на Република България, разясниха пред "Стандарт" от различни политически сили.

ВИЖ ОЩЕ: Радев за патовата ситуация в НС: Такъв случай не сме имали

Преди това обаче работата на народните избраници зацикли заради безпрецедентната ситуация председател да не бъде избран дори и след повторното гласуване. Това стана така, тъй като нито кандидатът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, нито претендентът на ПП Никола минчев не събраха изискваните от основния закон 121 гласа.

Въпреки твърденията на някои депутати от ДБ като Атанас Атанасов и Христо Иванов, че може да бъде открита нова процедура по избора, такова положение не съществува в нито един закон, включително и в основния. Те са твърди, че при отварянето на нова процедура отново ще застанат зад кандидатурата на Никола Минчев.

Затова поредната почивка на депутатите, които обсъждат как да процедират оттук нататък продължава много над обявените 15 минути. Вероятно се чака мнението и на конституционалисти, за да се реши как народните избраници да продължат нататък.

При всички случай днешното заседание на парламента не може да приключи без избор на председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай