Първи подробности за кабинета "Габриел"

Делян Добрев повдигна завесета

Първи подробности за кабинета "Габриел" | StandartNews.com

Първи подробности за кабинета „Габриел” изнесе Делян Добрев от ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Два сценария за съдбата на Борисов

Не мога да ви кажа кои ще са министрите в проектокабинета на Мария Габриел, мога да ви кажа кои няма да са, какъв ще е профилът на министрите - експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури, каза депутатът от ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Голямо напрежение! Финални разговори за кабинета

Аз няма да съм част от този кабинет. Вероятно нито един министър, който е бил министър по времето на ГЕРБ, няма да е сега предложен в кабинета "Габриел", за да направим опит този кабинет да получи по-широка подкрепа извън ДПС и ИТН.

Експертите в кабинета ще бъдат експерти, излъчени от трите партии, заявили подкрепа за кабинет "Габриел". Предполагам ще бъдат разпределени пропорционално, 12-15 за ГЕРБ, останалите от ДПС и ИТН - подкрепящите партии. Ако няма правителство и парламентът приеме бюджет, дефицитът ще стане 10-12%. Ще станем рекордьори по дефицит в Европа, коментира Делян Добрев.

"Предполагам, че ДПС ще имат трима-четирима, пет министри най-много, докато ИТН ще имат да кажем двама, защото групата им е най-малка. От 20 министри между 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на коалиционните партньори. Те не са и коалиционни партньори, защото няма коалиция, а на подкрепящите партии", каза той.

Има един елегантен начин да бъде избрано това правителство - ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел - просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет, разкри Добрев.

Разговорът на Десислава Атанасова с Иван Гешев е бил чисто служебен, доколкото разбирам. Виждате че симбиоза ГЕРБ - прокуратура няма, каза още Добрев. Не вярвам, че ще се потвърдят слуховете, че ще се искат имунитети, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай