Първанов разкри кой има изборна зестра

Даде тежка оценка за служебния кабинет и Радев

Първанов разкри кой има изборна зестра | StandartNews.com

Тежка оценка даде за служебния кабинет и държавния глава Румен Радев президентът на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

„При служебния кабинет имаше престараване, мачкане и изчегъртване на моменти”, коментира Първанов в ефира на „Твоят ден” по Нова тв. Той поясни, че се наблюдава „чистка” в сферата на вътрешните работи и здравеопазването. Самият той ежедневно получавал сведения за това, че „се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат „наши хора”.

„Разбира се, имаше министри, които стояха стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев”, заяви Първанов. И допълни, че той подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

Първанов коментира и предстоящия президентски вот. Според него Радев влиза в битката за следващия мандат със „солидна преднина”. Но изходът от борбата за поста зависи от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти.

„Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото”, заяви Първанов.

Според него в настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре в момента – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

„Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност”, заяви Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай