Провали се днешното заседание на парламента

Провали се днешното заседание на парламента  | StandartNews.com

Днешното заседание на депутатите се провали поради липса на кворум. След три опита така и не се събраха достатъчно депутати в пленарна зала, за да може да започне работата. На третия опит се регистрираха само 113 народни представители.

"По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. МЗХ си свърши работата, ние като Комисия по земеделие направихме бързо разглеждане. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха", заяви Цвета Караянчев от ГЕРБ. По думите й отговорността за неприемане на законопроекта ще е на тяхна, ако не се регистрират. Тя говори след неуспешния втори опит.

"Искаме да направим бързо приемане на закона, за да не налагаме втори път мораториум. И ние, и МЗХ си свършихме работа. Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието", добави Караянчева, цитирана от Фокус.

"Депутатите на БСП лява България са тук, искахме да направим една проверка дали депутатите на ГЕРБ вече са тръгнали към морето, това каза по-рано народният представител от ПГ на БСП лява България пред журналисти в парламента във връзка с това, че БСП лява България и ДПС не се регистрираха и нямаше кворум да продължи пленарният ден на народните представители.

"Дали си спят в къщи или изобщо, каквото и да правят то не е това, което им е вменено от хората", каза тя. В отговор на въпрос дали ПГ на БСП лява България ще се регистрира при повторен опит са събиране на кворум Манолова отговори: "Нека да видим дали са се събрали депутатите от мнозинството все пак ни управлява четворна коалиция. Четири парламентарни групи с такова мнозинство да не могат да започнат заседание, според мен е абсолютно несериозно отношение от тяхна страна."

"Нашата група е почти цялата тук", каза Радан Кънев от Реформаторския блок. На въпрос за призива на Караянчева и коалиционните партньори да осигурят кворум, Кънев обясни, че те са в зала, колкото и депутатите от ГЕРБ - процентно.
Кънев потвърди, че БСП и ДПС са отговорни за липсата на кворум. "Те са вътре и не се регистрират", коментира той.

"Факт е, че имаше риск с провеждането на петъчно заседание, а не контрол. От нашата група отсъстват 6 – 7 души, от ГЕРБ двадесетина", каза още Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай