Протягаме ръка на Македония за ЕС, при какви условия

Външният министър Светлан Стоев се срещна с колегата си от Скопие Буяр Османи

Протягаме ръка на Македония за ЕС, при какви условия | StandartNews.com

Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе двустранен разговор със своя колега от Северна Македония Буяр Османи, в който подчерта, че очаква страната да осигури конституционни гаранции за правата на българите, за да може България да свали ветото си за начало на преговори за присъединяване на югозападната си съседка към ЕС.

Двамата разговаряха преди началото на работната среща на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се провежда в Брюксел. Министър Стоев потвърди принципната подкрепа на страната ни за европейската интеграция на Северна Македония, но подчерта необходимостта от постигане на убедителни резултати, които да гарантират ангажираността на Скопие с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека.

България остава убеден поддръжник на процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани, заяви по-късно Светлан Стоев и по време на работната среща на външните министри от Процеса, организирана от ротационното гръцко председателство. "България подкрепя приоритетите на гръцкото председателство на ПСЮИЕ. Убедени сме, че те са адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в Югоизточна Европа", посочи още Стоев. Развитието на инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки със страните-участнички от Процеса са важен фактор за икономическото развитие, социалното и регионалното сближаване, изтъкна първият български дипломат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай