Протестът се разцепи

Христо Иванов влезе в нова роля - премиер на Маджо и на СИК

Протестът се разцепи | StandartNews.com
  • Изцепките на провалени политици, Отровното трио и Мая Манолова отвратиха младите
  • Христо Иванов влезе в нова роля - премиер на Маджо и на СИК

Протестът се разцепи. След изцепките на Христо Иванов, Отровното трио и Мая Манолова на площадите в София останаха по-скоро партийни ядки, отколкото сърдити млади. Случващото се по улиците вече прилича много повече на предизборна кампания, отколкото на протест, коментира политологът Първан Симеонов.
С право. На Орлов мост, който градската десница вече нарича Орлов град, са хората на Христо Иванов. Пред Министерски съвет, където са майките от "Системата ни убива", се подвизава Мая Манолова, по средата - на Ректората, са пърформансите с ковчези и бесилки на Отровното трио. Жълтите павета станаха поле на омразата - факли, яйца, домати и много, много жлъч.
Дълги години градската десница будалкаше Бойко Борисов за селфитата с баби и внуци. И откровено се гавреше с екзотичния му подход да събира министри от кръстовища и магистрали. Но накрая се оказа, че за умния и красив Христо Иванов методът е не просто иновативен, а крайно продуктивен. Цялата седмица проваленият политик и неуспял правосъден министър позира за снимка с всеки протестър на жълтите павета. Нещо повече - вживя се в ролята на премиера на Орлов град, който от сутрин до вечер събира сивита, за да гради новата народна власт. Цинично. И му изигра лоша шега. Точно това разкри истинската роля на Иванов като политик на Маджо, СИК и олигархията. И раздели протеста на лагери и групички.
Всичко започна, когато фигура от царското минало - Димитър Ламбовски, поиска снимка с Христо Иванов. Докато снажният герой на градската десница митингуваше около палатковия лагер на Орлов мост и излъчваше подвизите си на живо в социалните мрежи, към него се приближи Ламбовски и свойски го прегърна. "Я ме щракни, защото като стане премиер, дет се вика, да не ни забрави", обърна се някогашният царски депутат и свързван години наред със СИК, към свой познат. След което заяви на Иванов: "Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо". Клипът, който получи хиляди гледания и възмутителни коментари, показва как видимо смутен Иванов рязко се дърпа назад. "Чакай сега, че правим лайф", прекъсва го притеснено Иванов, но събеседникът му вече му е съобщил новината: "Само да ти кажа, обадил се на Маджо...". Иванов бърза да приключи разговора, скастря го с "Шшшт", като му показва ревера си, за да види микрофона и да разбере, че са на живо. "Аз се покрих за малко. После ще говорим", съгласява се Ламбовски.
Маджо е от онези прякори, които сърдитите млади на площада не са чували, защото не са били родени. Но родителите им много добре помнят. И със сигурност има какво да им разкажат. През 90-те, а и след това, много от имената и прякорите не се споменаваха. Младен Михалев-Маджо е един тях. Той бе сред босовете на някогашната силова застрахователна компания СИК, но винаги е бил отъждествяван с "белите якички", а не с "черните бухалки". Днес бизнесимперията му се простира далеч зад пределите на държавата, в банковите, застрахователните и туристическите му компании работят профита, изгонени по политически причини от предишни власти, но както и преди, той стои в сянка и избягва всякакви публични изяви.
Борбата за надмощие между СИК и ВИС, както и навлизането на двете борчески групировки в икономиката с бандитската приватизация по времето на Костов, белязаха прехода като криминален. И сложиха началото на задкулисието, срещу което днес площадите са пълни.
Аз на един мой министър бивш, само като му видях гузната физиономия, уплашена, и как вика "бягай, бягай, бягай"..., коментира по-късно Борисов. И добави: Двуличието ще ги плесне със страшна сила. Всичко рано или късно излиза наяве. Премиерът обясни, че не се стърпял и дори пратил клипа на самия Иванов - за да си види сам гузната физиономия. Христо Иванов дължи обяснение за връзките си с Маджо, каза и Валери Симеонов, подобен коментар направиха куп политолози и социолози.
След селфито с "премиера" Иванов обаче разкрит бе и друг разговор на Ламбовски с неуспелия правосъден министър. В него умният и красив протестър бе брутален, както винаги. "Първата ни задача е Гешев. Този е абсолютен гьонсурат и ще бъде много по-трудно да бъде изчегъртан, но трябва да го направим", задава курса на градската десница Иванов, като няколко пъти повтаря, че ще изчегърта Гешев.
Колкото и Христо Иванов да се оправдаваше след това, че избягал от Ламбовски, за да го предпази - неясно от какво, че не го познавал и че никога не е виждал Маджо, протестът реагира. Безмълвно, но видимо. Рязко оредя. Мнозина от младите се почувстваха употребени. И макар в 20 ч. да шестват по улиците, през деня заобикалят барикадите. За по-старите, които са виждали и Града на истината, и гладни стачки, и протести срещу Виденов и Орешарски, Орлов град започна да се превръща в гротеска. Ако човек гледа бТВ, съвсем сериозно ще реши, че сме във война. Барикади, драматични коментари, сензационни новини от фронта: Орлов мост превзет, Орлов мост отвоюван... А там всъщност нищо страшно не се случва. Напротив - купон до зори. Пият бира, играят карти. Правят караоке парти. Българка от Германия осигури кетъринг три пъти на ден, докато протестът трае. Христо Иванов обяснява, че палатките били купени на промоция за по 20 лв., но и най-беглата проверка по магазините показва, че подобно нещо няма. Дори и някой да вярва, че Бабикян плаща всяка нощ от джоба си яйцата, доматите и пейнтбол топките, които се хвърлят но Министерски съвет, няма разумен човек, който да не се запита колко струва всекидневното почистване на сградата и защо всички данъкоплатци трябва да го плащат. Както и по каква причина Инспекторатът на столична община не е издал нито един акт за отмъкнатите пейки и кашпи, за мръсотията от яйца и домати. Все пак на него, за разлика от полицията, Борисов нищо не е забранил.
Протестът, започнал с амбицията за обединение на нацията върху ценностите закон, ред морал, днес е новата разделителна линия. Докога?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай