Протест срещу Луковмарш

Въпреки забраната на Столична община стотина души, главно непълнолетни, направиха националистическото шествие

Протест срещу Луковмарш | StandartNews.com
  • Въпреки забраната на Столична община стотина души, главно непълнолетни, направиха националистическото шествие

Протест срещу провеждането на Луковмарш организираха столичани. По обяд хора се събраха пред сградата на Централната баня и се обявиха против провеждането на възпоменателно шествие за годишнината от смъртта на генерал Христо Луков, наречено "Луковмарш". Те бяха категорични, че  демонстрацията е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Протестът завърши около 16 часа пред сградата на Столична община. За кратко недоволстващите блокираха движението на превозни средства на кръстовището между булевард "Княгиня Мария Луиза" и улица "Екзарх Йосиф", информира БНР.

Въпреки това стотина привърженици на идеята, повечето от които непълнолетни, се събраха в 17 ч. и дадоха старт на „Луковмарш”, въпреки забраната за провеждането му, издадена от Столична община Младежите нямаха никаква представя какви идеи отстояват. Събитието се провежда за 18-и път. Особено рязко реагира посолството на Израел, тъй като подобни демонстрации се смятат за проводник на фашистките идеи, а маршът на млади хора с факли в ръце напомня за Кристалната нощ в Хитлеристка Германия, когато на погром са подложени еврейските магазини, а след нея започват изселването и гонението на евреите, съобщи ПИК.

Столичната община неуспешно се опитва да забрани провеждането на шествието, но организаторите обжалват заповедта пред Административния съд, а местната власт е принудена да я преразгледа. Тази година кметът на София Йорданка Фандъкова отново забрани "Луковмарш", а външно министерство излезе с остра позиция срещу провеждането му.

Организатор на "Луковмарш" е "Български Национален съюз - Еделвайс". Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни, но и те липсват тази година, допълни ПИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай