"Промяната" със спешно предупреждение към властта за газа

Интерконекторът с Гърция е напълно построен и вече има АКТ 14

"Промяната" със спешно предупреждение към властта за газа | StandartNews.com

Ако до 19 август служебното правителство не организира доставките на втечнен газ от САЩ, страната ни ще загуби договореното, предупреди в интервю за бТВ Владимир Табутов от "Продължаваме промяната". "Ще е жалко да загубим договореното", каза той.

В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България.

“Ние искаме да купуваме газ от “Газпром”, но условията не ни устройват, защото те не са заложени в текущия договор”, обясни Табутов.

“Цената на азерския газ е свързана с дадени параметри, които реферират към деривати на петролни продукти, както и от цената на газа в Европа. Въпросът, който го вълнува обществото е азерският газ по-евтин ли ще е от руски газ? Но едно допълнение реалистично ли е да считаме, че ще получим руски газ”, каза той.

Табутов подчерта, че интерконекторът с Гърция е напълно построен и вече има АКТ 14.  “Трябва да се оправи документацията за въвеждане в експлоатация. Надявам се двете страни - България и Гърция да се справят с предизвикателството”, добави той.

Според него за 7 месеца правителството на Кирил Петков е успяло да довърши изграждането на връзката.  По думите му причината за забавяне е само документална. "Сега е моментът служебното правителство да каже, че иска този интерконектор да заработи", смята Табутов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай