"Промяната" с изненадващ ход за Шенген. Нарочи виновник

Привиква Гълъб Донев в парламента

"Промяната" с изненадващ ход за Шенген. Нарочи виновник | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" ще внесе декларация в Народното събрание за спешни действия по приемането на закони за присъединяването на България към Шенген. Това става ясно от позиция на партията, разпространена до медиите. В нея цялата вина за блокирането ни от Нидерландия се стоварва върху служебния кабинет на президента Румен Радев.

Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите, пишат от ПП и посочват, че всички възможни проверки от страна на европейските институции и независими експерти са показали, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в Шенген.

"Формално всичко е наред. Формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК", заявяват от "Продължаваме промяната".

Още утре партията ще внесе декларация в парламента за приемане на антикорупционното законодателство, заложено по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това ще поиска изслушване на служебния премиер Гълъб Донев и служебните ресорни министри относно казуса Шенген.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай